Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк встановив правила розрахунків з Кримом

Реклама

Нацбанк в постанові від 3 листопада 2014 року № 699 встановив порядок застосування валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим". Постанова набуде чинності 5 листопада.

1. Жителі Криму прирівняні до нерезидентів України

Встановлено, що для цілей застосування нормативно-правових актів Нацбанку особа, місцезнаходження якої (зареєстрований / проживає) на території вільної економічної зони "Крим", прирівнюється до нерезидента (по інвестиційних операціях - до іноземного інвестора). Договори, ув'язнені суб'єктами Криму з суб'єктами з місцезнаходженням (зареєстровані / постійно проживають) на іншій території України, є документами, які використовуються замість зовнішньоекономічних договорів (контрактів) під час застосування нормативно-правових актів Нацбанку.

2. Грошові перекази з материкової території України в Крим і назад здійснюються в порядку переказу коштів за межі України / в Україну

Переклади (платежі) з материкової території України на територію Криму або з території Криму на материкову територію України здійснюються в порядку, передбаченому Нацбанком для операцій по переказу коштів за межі України / в Україну. Переклади здійснюються в грине або валюті 1 і 2 груп Класифікатора з урахуванням наступних особливостей. Резиденти здійснюють переклади в іноземній валюті і гривні користь суб'єктів Криму для оплати зобов'язань, пов'язаних з розташованим в Криму майном (окрім цінних паперів)яке було придбано резидентами до набуття чинності Закону "Про створення вільної економічної зони "Крим" (27 вересня 2014 року). Юридичні особи здійснюють такі переклади на підставі документів, що підтверджують право власності на таке майно, і документів, що підтверджують наявність підстав для здійснення оплати зобов'язань. Фізособи, що мають податкову адресу на іншій території України, зобов'язані задекларувати об'єкти житлової нерухомостірозташовані в Криму. Для здійснення перекладів, пов'язаних з об'єктами житлової нерухомості, вони повинні подати у банк документ про декларування. Виконання фізичними особами зобов'язань, пов'язаних з іншим майном, здійснюється банками на підставі документів, що підтверджують наявність підстав для здійснення оплати зобов'язань. Переказ коштів з метою оплати зобов'язань, пов'язаних з розташованим в Криму майном, резиденти здійснюють з власних поточних рахунків, відкритих в уповноважених банках.

3. Розрахунки по кредитних договорах кримчан, відкритих в українських банках до 27 вересня

У разі вступу на користь уповноваженого банку-кредитора від суб'єкта Криму засобів у валюті, відмінній від валюти кредиту за договором, банк зобов'язаний здійснити купівлю, продаж (обмін) на міжбанківському валютному ринку України валюти, що поступила від позичальника, на валюту кредиту. Куплена валюта або гривневий еквівалент проданої іноземної валюти має бути зарахований в рахунок погашення вимог банку-кредитора за кредитним договором з віддзеркаленням у бухобліку банку на відповідних рахунках операцій по погашенню заборгованості по наданому кредиту (основного боргу), сплати відсотків за кредитним договором і тому подібне. Розрахунки по гривневих кредитних договорах і розрахунки по операціях з нерухомістю дозволено здійснювати через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях, відкриті в уповноважених банках.

4. На території України заборонено відкривати депозити і видавати кредити в російських рублях

Нацбанк заборонив проведення на материковій території України таких операцій в російських рублях:

- залучення вкладів (депозитів) по договорах банківського вкладу (депозиту), у тому числі збільшення сум вкладу (депозиту), які були розміщені до набуття чинності Закону, а також пролонгація таких договорів;

- надання засобів в кредит (заїм), у тому числі по кредитах овердрафт, а також шляхом пролонгації терміну користування кредитом (позикою) або його долею за договором, ув'язненим до набуття чинності Закону.

5. Закон "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні" застосовується з особливостями
Нацбанк встановив, що електронні платіжні засоби, емітовані на території СЭЗ "Крим", у тому числі як мобільний платіжний інструмент, не можуть використовуватися на іншій території України з метою ініціації будь-якого грошового переказу. Електронні платіжні засоби, емітовані внутрішньодержавною платіжною системою або міжнародними платіжними системами, можуть використовуватися на території Криму.

6. Заборонено перевозити російські рублі через кордон СЭЗ "Крим"

Нацбанк нагадав, що переміщення готівкових російських рублів через адміністративний кордон СЭЗ "Крим" забороняєтьсяза винятком їх переміщення фізичними
обличчями в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тис. грн., за умови усного декларування посадовцю митниці.

7. Рахунки юрособ з місцезнаходженням в Криму, відкриті в українських банках до 27 вересня, будуть закриті, операції по них мають бути зупинені

8. Забороняються інвестиції резидентів в об'єкти інвестиційної діяльності, розташовані (зареєстровані) на території Криму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини