Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Семінар ИФА України : "Концепція власника бенефіціара і обмін інформацією"

6 жовтня 2014, 14:36
987
0
Реклама

Темою заходу було обговорення можливостей вироблення єдиного підходу до застосування концепції власника бенефіціара з урахуванням позицій податкової служби, суддів, наукових діячів, бізнесу і податкових консультантів, а також обговорення тенденцій у сфері обміну інформацією.

Відкриваючи семінар, Олена ВознюкПрезидент ИФА України, відмітила, що в такому багатосторонньому форматі ИФА Україна проводить захід уперше, і виразила надію, що така ініціатива успішно розвиватиметься в майбутньому "Запропонований формат покликаний підтвердити міжнародний статус ИФА Україна як унікальної і незаангажованої платформи для обговорення актуальних питань оподаткування".

Історичні аспекти формування концепції власника бенефіціара, а також недавні коментарі до Модельної Конвенції ОЭСР і їх критичний аналіз представив учасникам семінару старший науковий співробітник Науково-дослідного центру з питань оподаткування, к.ю.н. Павло Селезень.

В той же час, старший менеджер податково-юридичного департаменту Deloitte Наталія Руденко акцентувала увагу на критеріях, що дозволяють визначити, чи являється компанія посередником, оскільки у рамках Коментаря до Модельної Конвенції ОЭСР, а також Податкового кодексу України, концепція власника бенефіціара не включає номінальних одержувачів прибутків, агентів, посередників, "кондуїтні компанії". Також Наталія Руденко відмітила, що при визначенні поняття власника бенефіціара необхідно разом з юридичним підходом розвивати і економічний підхід з урахуванням поточних планів ОЭСР викоренити практику приховання кінцевих выгодополучателей.

Підтримав такий підхід заступник начальника відділу забезпечення другої судової палати Вищого адміністративного суду України Антон Поляничко: "Поняття економічної суті доходу необхідно співвідносити з економічною участю в створенні такого доходу. Виходячи з концепції "ділової мети", власником бенефіціара є той, хто бере участь в генеруванні доходу, приймає відповідні управлінські рішення і розпоряджається результатом". Також Антон Поляничко відмітив, що ідеологічно суди готові при рішенні відповідних суперечок віддавати перевагу економічному підходу перед юридичним, проте сторонам процесу доки зручніше керуватися саме юридичним підходом.

Протягом судової теми старший юрист ЮФ "Гвоздий і Оберкович" Ірина Кальницкая представила учасникам огляд застосування обох підходів на прикладі знакових міжнародних судових суперечок (Indofood, Prevost, Velcro і ряд інших). Підхід українського суду на прикладі конкретної судової справи представила менеджер з податкових і митних питань компанії "Філіп Моріс Україна" Тетяна Миколенко.

У рамках секції, присвяченої питанням інформаційного обміну, заступник директора - начальника управління податкової співпраці Департаменту міжнародних зв'язків Державної фіскальної служби України Сергій Супрун позначив теоретичні і практичні аспекти застосування юридично врегульованих механізмів для обміну інформацією (спонтанний, автоматичний, за запитом). Вдало доповнив виступ представника податкової служби міжнародний фахівець, партнер International Tax Associates B.V. і Член Правління ИФА України Рустам Вахитовпродемонструвавши гостям заходи ефективні, а головне публічно доступні способи пошуку і аналізу інформації для податкових цілей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини