Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: з'їзд суддів і правові позиції ВСУ

Реклама

З'їзд суддів України

Затверджені Регламент призначення і звільнення суддів Конституційного Суду України і Регламент з'їзду суддів

25 вересня 2014 року на позачерговому XII з'їзді суддів України був затверджений Регламент призначення і звільнення суддів КСУ з посади за квотою з'їзду суддів з урахуванням двох поправок. Зокрема, пунктом 7.2 Регламенту передбачено, що у разі наявності в діях судді порушення присяги в Раду суддів України можуть звернутися Верховна Рада, Президент, збори суддів КСУ з метою створення тимчасової комісії для з'ясування наявності підстав і ухвалення рішення про ініціацію питання про звільнення.

Також був прийнятий в цілому Регламент з'їзду суддів України. За основу були прийняті ті положення Регламенту, до яких не поступало зауважень. Дискусійні пункти обговорювалися і голосувалися окремо.

Обрані члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

За результатами таємного голосування до нового складу ВККС увійшли: суддя ВСУ Юрій Титов (від адміністративної юрисдикції)суддя ВХСУ Анастасія Зарицкая (від господарської юрисдикції)суддя ВСУ Микола Патрюксуддя апеляційного суду Харківської області Валентина Устименкосуддя ВССУ Михайло Макарчуксуддя Апеляційного суду Донецької області Микола Мишин.

Обраний резервний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

26 вересня був обраний резервний склад ВККС, який формується на випадок вибуття одного або декількох членів Комісії. Від адміністративної юрисдикції обраний суддя ВАСУ Микола Федоров. Від господарської юрисдикції - суддя ВСУ Володимир Гуль. Від загальних судів обрані: суддя Апеляційного суду м. Києва Степан Гладий (220 голосів)суддя ВСУ Володимир Пивовар (203 голоси)суддя ВССУ Віталій Гончар (201 голос)суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанив (197 голосів). Черговість включення суддів до складу ВККС на випадок вибуття одного або декількох її членів визначатиметься по кількості набраних голосів.

Обрані члени Вищої ради юстиції

Шляхом таємного голосування обрані члени УСЮ. До його складу увійшли суддя ВХСУ Наталія Волковицкая (підтримали 274 делегати з'їзду)суддя ВАСУ Олексій Муравьев (269 голосів делегатів) і суддя ВССУ Алла Олейник.

Відмітимо, що члена УСЮ від судів загальної юрисдикції з'їзд призначив не з першого разу. 25 вересня члена УСЮ не змогли обрати із-за недостатності голосів. Для призначення кандидатам необхідно було набрати не менше 203 голосів, в голосуванні взяли участь 375 делегатів з'їзду. Згідно з результатами попереднього голосування Аллу Лескосуддю ВССУ підтримали 195 делегатів, а суддя цього ж суду Михайла Вильгушинского - 157. На виборах 26 вересня 276 делегатів віддали голоси за А. Олейник, на це місце також претендував суддя апеляційного суду Київської області Валерій Финагеевщо набрав 64 голоси.

Верховний Суд України

До договірних правовідносин не може бути застосована ст. 1212 Цивільного кодексу

На засіданні Судової палати у цивільних справах 24 вересня 2014 року було розглянуто справу № 6-122цс14предметом якого була суперечка про стягнення безпідставно отриманих коштів. ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким ст. 1212 ГК застосовується тільки в тих випадках, коли безпідставне збагачення однієї особи за рахунок іншого не може бути усунено за рахунок інших, спеціальних способів захисту. Зокрема, у разі виникнення суперечки відносно придбання майна або його збереження без достатніх правових підстав договірний характер правовідносин унеможливлює застосування до них судом положень частини 1 ст. 1212 ГК, у тому числі і про зобов'язання повернути майно потерпілому.

Закінчення терміну поручительства, якщо термін основного зобов'язання не встановлений, припиняє поручительство, якщо кредитор впродовж терміну його дії не звернувся до суду

Розглянувши справу № 6-53цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором, ВСУ роз'яснивщо виходячи з положень другої пропозиції частини 4 ст. 559 ГК, вимога до поручителя про виконання ним солідарного з боржником зобов'язання за договором повинно бути пред'явлено в судовому порядку в межах терміну дії поручительства, тобто впродовж 6 місяців з моменту настання терміну погашення чергового платежу за основним зобов'язанням (якщо умовами договору передбачено погашення кредиту періодичними платежами), або з дня, встановленого кредитором для дострокового погашення кредиту в порядку реалізації ним свого права, передбаченого частиною 2 ст. 1050 ГК, або з дня настання термін виконання основний зобов'язання (у разі, якщо кредит має бути погашений одноразовим платежем). Таким чином, закінчення терміну, встановленого договором поручительства, так само як витікання 6 місяців з дня настання терміну виконання основного зобов'язання або одного року з дня укладення договору поручительства, якщо термін основного зобов'язання не встановлений, припиняє поручительство за умови, що кредитор впродовж терміну дії поручительства не звернувся з позовом до поручителя.

Порядок передачі судових справ із зони АТО

Державна судова адміністрація визначила ряд заходів по виконанню Закону "Про здійснення правосуддя і карного виробництва у зв'язку з проведенням антитерористичної операції". Так, передбачено, що припинення або відновлення роботи судів в районі АТО здійснюється на підставі наказу голови суду, в якому не можуть міститися положення про встановлення окремих або особливих режимів роботи. Якщо правосуддя здійснюється тільки по окремих категоріях справ, про це говориться в наказі. Копії таких наказів впродовж дня спрямовуються в ГСА по електронній пошті або факсу. Якщо це неможливо, то копії спрямовуються в територіальні управління в Донецькій і Луганській областях. На підставі рішень керівника Антитерористичного центру при СБУ складається перелік судів в районі АТО, в яких неможливо здійснювати правосуддя. А у разі зміни меж або завершення АТО і ухвалення відповідних рішень керівником Антитерористичного центру, вони доводяться до відома голів відповідних судів впродовж дня. Крім того, керівник Антитерористичного центру відповідає за безпеку передачі судових справ із зони АТО. Також затверджена форма представлення у вищі спецсуди про визначення (зміні) територіальної осудності справ або відновлення роботи місцевих і апеляційних судів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини