Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: госпсуди і виборчий процес

Реклама

Господарське судочинство

Вищий господарський суд роз'яснив порядок передачі справ із зони АТО

Роз'ясненощо справи передаються судам впродовж 10 робочих днів з дня прийняття розпорядження головою відповідного вищого спеціалізованого суду. Для передачі справи судом виноситься відповідне визначення. Розгляд переданих справ починається спочатку (шляхом винесення визначення про прийняття справи до виробництва). У разі неможливості передачі матеріалів справи необхідні процесуальні дії здійснюється по документах і матеріалах, представлених учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення. Судовий збір за подачу позовних заяв і інших звернень, сплачений при їх представленні до господарських судів, які розташовані в районі проведення АТО, повторно не сплачується і не стягується. Якщо ж такий збір сплачений не був, він сплачується на загальних підставах відповідно до Законом "Про судовий збір". Госпсуди, розташовані в районі проведення АТО починають роботу також згідно з розпорядженням Голови ВХСУ.

Судді і юристи вважають, що ліквідовувати госпсуди не можна

На круглому столі "Ліквідовувати не можна зберегти. Де поставити кому в майбутньому господарських судів" юристи і судді обговорили питання доцільності ліквідації господарських судів в Україні. На зустрічі експерти зійшлися в думці, що госпсуди потрібні, особливо в процесі єврореформ. По-перше, вони гарантируеют вища якість правосуддя в порівнянні з іншими юрисдикціями, що, зокрема, проявляється в коротких термінах рішення справ. По-друге, має місце зручність і технологічність здійснення правосуддя : в госпсудах впроваджений електронний документообіг. По-третє, показники невідповідності рішень господарських судів міжнародним нормам, зокрема Європейській конвенції з прав людини - найменший. По-четверте, комерційні суди існують в таких країнах, як Бельгія, Франція, Німеччина, тому аргумент про відсутність госпсудів у більшості країн світу неспроможний.

Адміністративне судочинство

Судові справи, пов'язані з виборами, розглядатимуть оперативно

Рада суддів адмінсудів ствердила рекомендації по розгляду справ, пов'язаних з виборчим процесом на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року. Зокрема, суддям рекомендовано суддям являтися до суду впродовж двох годин після розподілу справи. Крім того, має бути забезпечена негайна передача апеляційних скарг разом із справами до суду апеляційної інстанції. Головам адмінсудів доручено співпрацювати зі ЗМІ. Для цього буде визначено відповідальну особу для взаємодії зі ЗМІ і забезпечена можливість участі преси в судових засіданнях. Довести до відома громадян через місцеві ЗМІ інформацію про порядок і підстави звернення при реалізації ними виборчих прав. Також в координації з органами внутрішніх справ будуть розроблені додаткові заходи по забезпеченню охорони судів і суддів.

Адмінсуди не можуть передати справи із зони АТО

У Донецькому апеляційному адмінсуді, Донецькому окружному адмінсуді і Луганському окружному адмінсуді продовжено дія простою в роботі. Адміністративні суди, розташовані в зоні АТО, повідомили також про неможливості передачі справрозгляд яких не закінчений, в Харківський апеляційний, Харківський окружний і Запорізький окружний адмінсуди.

Рада суддів України

Затверджено положення про комітети Ради суддів України

Рада суддів врегулював порядок утворення комітетів, їх голів і членів, визначив їх права і порядок припинення повноважень, а також процедури підготовки, розгляду і прийняття актів комітетами. Згідно документу Рада приймає рішення, яким утворює відповідні комітети, призначає їх голів, визначає персональний склад. Основною формою їх роботи є засідання, на яких розглядаються питання, віднесені до повноважень Ради згідно із законодавством (пропозиції, звернення, скарги, повідомлення та ін.). У разі потреби негайного розгляду питання воно може бути проведене в режимі відеоконференції або шляхом опитування.

Інші новини

За гарантованою державою виконанням судового рішення можна стежити в Інтернеті

Кабмін ствердив Порядок погашення заборгованості по рішеннях суду, виконання яких гарантується державою, який визначає механізм обліку старанних документів і судових рішень, передбачених Законом "Про гарантії держави по виконанню судових рішень", інвентаризації і погашення заборгованості по них. Рішення, виконання яких гарантоване державою, ділять на три черги і щокварталу передають в органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів. Погашення заборгованості здійснюється Казначейством в межах бюджетних асигнувань, визначених в Держбюджеті.

Урядовий уповноважений у справах ЕСПЧ координуватиме виконання рішень Євросуду, аналізуватиме його практику і займатиметься відновленням прав заявника

Діють зміни Положення про Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Так, Уповноважений прийматиме на будь-якій стадії розгляди справи міри для відновлення прав заявника, включаючи звернення в держоргани, установи, організації і органи місцевого самоврядування, якщо в справі убачається порушення Конвенції, проводити аналіз практики Суду і видавати огляди його рішень, норми права, що містять.

Люстрационная комісія відзвітувала про перевірку суддів

Обнародуваний щомісячний звіт Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Згідно з документом, з початку діяльності до 10 вересня на адресу Комісії поступило 809 заяв громадян відносно проведення перевірок суддів. Комісією розглянуто 578 заяв громадян і 22 звернення народних депутатів України. Взято до розгляду 75 перевірок. 504 заяви повернено унаслідок невідповідності вимогам Закону.

Збільшиться оплата послуг адвокатів, що надають безкоштовну правову допомогу

Кабмін ввів нові заохочувальні коефіцієнти і розширив перелік витрат, які відшкодовуватимуться "безкоштовним адвокатам".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини