Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Співвласники багатоквартирного будинку зможуть зареєструвати право на землю під ним?

Реклама

Народний депутат Руслан Марцинкив зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 5042 відносно житлово-комунальних послуг. За його словами законопроект покликаний врегулювати право власності і ефективного управління багатоквартирним будинком, забезпечити співвласників будинку дієвим механізмом для ухвалення рішень за змістом і управлінню загальною спільною власністю, приміщень загального користування, у тому числі по проведенню енергоефективної модернізації будинку.

Так, в ст. 369 Цивільного кодексу пропонується встановити, що розпорядження майном, що знаходиться в загальній спільній власності, здійснюється за згодою усіх співвласників, якщо інше не передбачене законом. Також буде встановлено, що рішення по управлінню багатоквартирним будинком приймається зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир і нежитлових приміщень, площа яких разом складає більше 75 % загальної площі усіх квартир і нежитлових приміщень будинку.

У ГК пропонується закріпити, що багатоквартирним будинком являється житловий будинок, що має окрему поштову адресу і в якому розташовані дві або більше за квартиру. У багатоквартирному будинку можуть також бути розташовані нежитлові приміщення, виділені як окремі об'єкти нерухомого майна.

Крім того, повинно бути встановлено, що усі власники квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві загальної спільної власності майна загального користування багатоквартирного будинку. Загальне майно багатоквартирного будинку складається з опорних конструкцій будинку, механічного, електричного, сантехнічного і іншого устаткування за межами або усередині квартири, обслуговуюче більше за одну квартиру, а також споруд, будівель, призначених для забезпечення потреб усіх власників квартир і нежитлових приміщень, розташованих в житловому будинку і розташованих на прибудинковій території, і права на земельну ділянкуна якому розташований багатоквартирний будинок і його прибудинкова територія у разі державної реєстрації цих прав.

Змінами ст. 24 Закону "Про теплопостачання" передбачено право споживача теплоэнергии на відключення від теплової мережі при підключенні до іншого джерела або теплоснабжающей організації.

У свою чергу, в Законі "Про житлово-комунальні послуги" може бути встановлено, що у разі спільної власності декількох співвласників приймаються рішення відносно утримування на балансі або управління майном, визначення виконавця послуг з централізованого постачання гарячої води, централізованого опалювання. Договір на надання житлово-комунальних послуг, який полягає сполнителем із споживачем - фізичною особою, що не є суб'єктом господарювання, є договором приєднання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини