Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безпека договірних стосунків. Як забезпечити?

12 вересня 2014, 12:41
416
0
Реклама

Господарський кодекс України в статті 42 передбачає, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична господарська діяльність, здійснювана суб'єктами господарювання (підприємцями) на свій риск, з метою досягнення економічних і соціальних результатів і отримання прибули. Як бачимо, однією з особливостей підприємницької діяльності є наявність ризику її негативних економічних і соціальних результатів.

Кожен підприємець або компанія, здійснюючи свою діяльність на ринку, розуміє, що будь-які дії, націлені на отримання прибутку, зв'язані з певним набором ризиків, запобігти яким не завжди можливо. Основна мета - мінімізувати риски, які спричиняє за собою підприємницька діяльність.

Підприємець, взаємодіючи з іншими учасниками ринку, укладає з ними договори на виконання необхідних робіт, надання послуг або купівлю/продаж товару. Вони також полягають для забезпечення життєдіяльності компанії (договори оренди приміщень під офіси, склади для розміщення товару, договору охорони приміщень, обслуговування оргтехніки і т. д.). Цивільний кодекс України у статті 629 передбачає, що договір підлягає обов'язковому виконанню усіма сторонами, проте одного прекрасного дня контрагент раптом відмовляється платити по рахунку - і компанія зазнає збитки.

Безпека договірних стосунків завжди залежить від багатьох чинників - як зовнішніх, таких як загальноекономічна ситуація, курс валют, політична стабільність, так і внутрішніх - неблагонадійність конкретного контрагента, раптові фінансові проблеми у нього. На що варто звертати увагу, щоб понизити риски, - читайте в матеріалі аналітичного видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Ознайомитися із статтею "Безпека договірних стосунків : прогнозування і мінімізація ризиків виникнення боргів" ви можете в електронному виданні ЮРИСТ&ЗАКОН (№ 35, вересень 2014). Стаття доступна тільки для передплатників видання.

Підписатися на видання ЮРИСТ&ЗАКОН>>

Щоб ознайомитися з виданням, замовте безкоштовний доступ до демо-номеру ЮРИСТ&ЗАКОН

Усі продукти ЛІГА :ЗАКОН, у тому числі електронне видання ЮРИСТ&ЗАКОН, інтегровані в Єдину інформаційну платформу ЛІГА :ЗАКОН ДЛЯ УСІХ. Замовивши демо-доступ або підписавшись на ЮРИСТ&ЗАКОН, Ви отримаєте доступ і до Єдиної платформи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини