Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про реформування ГТС

Реклама

Сьогодні, 10 вересня, набув чинності Закон № 1645 - VII відносно реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України, який був прийнятий Верховною Радою 14 серпня.

Згідно зі змінами, внесеними в Закон "Про основи функціонування ринку природного газу", функції оперативно-технологічного управління української ГТС передаються від державного підприємства операторові Єдиної газотранспортної системи Україниякий визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізовує державну політику в нафтогазовому комплексі.

Оператором Єдиної газотранспортної системи може бути государтвенное підприємство (у тому числі створене через "НАК "Нафтогаз України"), або спільне підприємство держави (володіння не менше 51 % корпоративного права) і юрособ-резидентів держав - членів Євросоюзу, США або Енергетичного Співтовариства. Останні мають бути оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог ст. 10 Директив 2009/73/ЄС Європейського Парламенту і Ради ЄС відносно загальних правил для внутрішнього ринку природного газу, ст. 3 Регламенти 715/2009 Європейського Парламенту і ради ЄС про умови доступу до мереж передачі природного газу.

Верховна Рада за уявленням Кабміну затверджує результати конкурсу і приймає остаточне рішення за визначенням юрособи - нерезидента в операторові Єдиної газотранспортної системи України. Умови конкурсу розробляються і затверджуються Кабміном. Для участі в конкурсі нерезидент зобов'язаний розкрити структуру власності засновників - юрособ, яка дозволяє встановити фізичних осіб - власників істотної участі. Зміни в структурі власності нерезидента мають бути заздалегідь погоджені Кабміном.

Нерезидент-учасник оператора Єдиної газотранспортної системи повинен мати не менше чим п'ятирічний досвід управління газотранспортною системою на американському або європейському ринку. За результатами кожного п'ятирічного терміну роботи оператор Єдиної газотранспортної системи України, створений за участю юрособи - нерезидента, надає звіт Верховній Раді.

Також встановлено, що функції оператора підземного сховища газу можуть бути відокремлені і покладені на окреме підприємство.Функції по зберіганню природного газу з метою забезпечення безперебійної і безаварійної експлуатації підземного сховища газу можуть бути передані підприємству-операторові підземного сховища газу рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в нафтогазовому комплексі. Учасником оператора підземного сховища газу також, як і оператора Єдиної газотранспортної системи, може бути виняткова держава або держава (з контрольним пакетом не менше 51 %) і резиденти США, ЄС або члени Енергетичного Співтовариства. Вони визначаються на конкурсній основі і також зобов'язані розкрити структуру власності, погоджувати з Кабміном її зміни і звітувати перед Верховною Радою кожні п'ять років роботи.

У зв'язку з цими змінами державне майно у складі магістральних газопроводів і підземних сховищ газу тепер може бути передано в оренду для здійснення функцій оператора Єдиної газотранспортної системи України або оператора підземного сховища газу. Передача майна може здійснюватися виключно з метою і у виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до Законом "Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про установу Енергетичного Співтовариства" на підставі договору і на умовах, затверджених Кабміном, з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини