Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати статус учасника бойових дій військовим АТО?

Реклама

Кабмін постановою від 20 серпня 2014 року № 413 ствердив Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, що захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і що брало безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

Відповідно до змін, внесених в Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", статус учасника бойових дій надається:

- військовослужбовцям (резервістам, військовозобов'язаним) і працівникам Збройних Сил, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Госспецтрансслужбы, особам рядового і начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, держспецзв'язку, ГСЧС, ГПтС, військових формувань, що захищало незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і що брало безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, знаходячись безпосередньо у районах проведення;

- працівникам підприємств, установ і організацій, які притягувалися і брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення.

Райони проведення антитерористичної операції і її терміни визначаються Антитерористичним центром при СБУ.

Основи для надання статусу учасника бойових дій:

1) для військовослужбовців: документи про безпосереднє залучення до виконання завдань АТО, напрямі (прибутті) у відрядження в райони її проведення, їх перебуванні в таких районах (виписки з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань по фактах отримання поранень);

2) для притягнених працівників підприємств: виписки з наказів, розпоряджень, посвідчень, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань по фактах отримання поранень), а також документи, які були основою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про напрям у відрядження.

Статус учасника бойових дій надається Міжвідомчою комісієюяка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни і учасників АТО. До її складу включаються фахівці Міноборони, МВС, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Госспецтрансслужбы, Управління державної охорони, Адміністрації держспецзв'язку, ГСЧС, ГПтС, військових формувань. Також в Міжвідомчу комісію можуть входити фахівці інших держорганів і представники громадських організацій.

Для надання статусу учасника бойових дій командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний термін після завершення виконання завдань АТО зобов'язані подати на розгляд комісій органів, в підпорядкуванні яких вони знаходилися і у складі яких проходили службу або працювали, довідки про непосредственом участь в АТО і необхідні документи. Документи, прислані комісією, розглядає Міжвідомча комісія. У разі потреби можуть заслуховувати пояснення осіб, відносно яких вони представлені, свідків, представників держорганів. Рішення приймається в місячний термін з дня вступу документів, про що інформується комісія.

Для надання статусу учасника бойових дій притягненим працівникам підприємств керівники в місячний термін після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції надають спраку про непосредственом участь і необхідні документи безпосередньо в Міжвідомчу комісію.

За наданням статусу учасника бойових дій можна звернутися самостійно.

У разі відмови в наданні статусу це питання може повторно виноситися на розгляд Міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики. Крім того, рішення комісії може бути оскаржене в суді.

Посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак видаються органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Госспецтрансслужбы, Управління державної охорони, Адміністрації держспецзв'язку, ГСЧС, ГПтС, а також органами соціального захисту населення по місцю реєстрації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини