Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна заплатить 6 тис. євро за відкриття кладовища поряд з приватним будинком

Реклама

4 вересня Європейським судом з прав людини було винесено ухвалу у справі "Дземюк проти України"згідно з яким наша держава зобов'язана виплатити Сергію Дземюку 6 тис. євро за незаконне зведення кладовища біля його будинку.

У лютому 2000 року Татаровский сільрада вирішила побудувати нове кладовище на ділянці землі, розташованій поряд з будинком С. Дземюка. Кладовище було відкрите для використання вже в серпні. У грудні 2003 року Верховинский райсуд визнав, що кладовище відкрите на непридатній для цього території. Встановлено, що будівництво є порушенням законів і правил гігієни довкілля зважаючи на його близькість до житлових будівель і ризику забруднення системи водопостачання. Суд зобов'язав Татаровский сільрада закрити кладовище і виплатити С. Дземюку компенсацію. Це рішення було залишене в силі Верховним Судом, але залишилося невиконаним до теперішнього часу.

Звернувшись в ЕСПЧ, С. Дземюк заявив, що будівництво кладовища поблизу його будинку привело до забруднення води, а земля стала непридатною для використання. Крім того, йому заважали похоронні обряди. Подати скаргу в ЕСПЧ його змусила бездіяльність місцевої влади, яка не виконала рішення про закриття незаконного кладовища і припинення поховань. Також влада, незважаючи на прохання потерпілого, не надала йому конкретних пропозицій по переселенню.

Таким чином, ЕСПЧ встановив порушення ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на повагу приватного і сімейного життя).

За інформацією прес-служби ЕСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини