Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підтвердження форс-мажору можуть спростити

Реклама

Депутат від В "Батькивщина" Валентин Королюк зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4502а про внесення змін до Податковий кодекс відносно врегулювання податкових стосунків в умовах дії обставин непереборної сили.

Він пропонує удосконалити процеси адміністрування податків у форс-мажорних умовах і звільнити платників податків від зайвого бюрократичного і фінансового навантаження, пов'язаного з переадресацією документального підтвердження настання обставин непереборної сили від Торгово-промислової палати України в належні держоргани.

Так, пропонується встановити, що платник податків має право на списання безнадійного податкового боргу в порядку і на умовах, встановлених НК. Ст. 101 НК може бути доповнена переліком обставин непереборної сили, внаслідок яких списується податковий борг. До обставин непереборної сили (форс-мажорним обставинам) запропоновано віднести:
- природні явища стихійного характеру - повені, пожежі, землетруси, бурі, урагани, заморозки, град і так далі;
- події техногенного характеру, які привели до раптового припинення постачання платникові податків води, тепла, електроенергії, нафтопродуктів або газу, не пов'язаною з несплатою їх вартості;
- екстремальні ситуації громадського характеру - військові дії, озброєна агресія, дії з боротьби з тероризмом або організованою злочинністю, страйки, масові безлади і тому подібне;
- рішення держорганів законодавчого або нормативно-правового характеру, обов'язкові для виконання платниками податків. Документальні підтвердження фактів виникнення і дії обставин непереборної сили надаються по зверненню платника податків центральним органом виконавчої влади, що реалізовує державну політику у відповідній сфері.

Пропонується встановити, що граничний термін представлення податкової декларації, подачі заявления про списання безнадійного податкового боргу також може бути продовжений за заявою платника податків, який не здійснював підприємницьку діяльність внаслідок виникнення і дії обставин непереборної сили.

Платники-юрособи, що виявилися під впливом таких обставин, можуть не подавати заяви про продовження граничних термінів представлення податкової декларації, про списання безнадійного податкового боргу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини