Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НПУ розкритикувала наказ Мінюсту про припинення діяльності кримських нотаріусів

Реклама

Нотаріальна Палата України разом з нотаріальним співтовариством направила Мінюсту лист відносно шляхів вирішення проблемних питань на окупованій території з пропозицією ініціювати прийняття окремого нормативно-правового акту, який регламентував би порядок дій нотаріусів при виникненні надзвичайних ситуацій.

Так, у відповідності з наказом Мінюсту від від 7 липня 2014 року № 1087/5 на Головне управління юстиції в Херсонській області покладений обов'язок по забезпеченню і вирішенню усіх питань, пов'язаних з припиненням нотаріальної діяльності і передачею документів нотаріального діловодства і архіву кримських нотаріусів.

Нотаріуси вважають, що питання про анулювання свідчень може бути вирішене Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату на підставі представлення Головного управління юстиції в Херсонській області внаслідок:

- втрати громадянства України за наявності відповідного Указу Президента;

- неодноразового порушення нотаріусом чинного законодавства України при здійсненні нотаріальних дій або грубого порушення закону, що завдав шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій і громадян. При цьому порушенням законодавства слід вважати здійснення нотаріусом своєї діяльності з порушенням Закону "Про нотаріат" і Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Нотаріальна палата також звернула увагу на складність передачі архівів нотаріусів, оскільки між АР Крим і материковою частиною України встановлена межа. Це не дає можливості вивезти архіви без втрати їх цілісності. Відповідно до російського законодавства архіви можуть бути передані у власність Російської Федерації. НПУ вважає, що у разі неможливості передачі архівів, що є державною власністю України, необхідно зобов'язати нотаріусів їх зберегти. При цьому законодавчо не врегульований порядок дій нотаріусів в надзвичайних ситуаціях (військовий конфлікт, стихійне лихо та ін.) з метою збереження архіву нотаріуса.

Тому Нотаріальна Палата пропонує Мінюсту ініціювати прийняття такого акту, який би врегулював :

- створення спеціальних місць (сховищ) для збереження архівів нотаріусів з відповідним захистом (чи визначення державних нотаріальних архівів суміжних регіонів, куди можна буде передавати архіви при виникненні надзвичайних ситуацій);

- порядок, спосіб передання, способи захисту архіву при передачі, у тому числі із залученням державної служби охорони або представників правоохоронних органів;

- порядок документального оформлення такої передачі архіву з можливістю повернення після припинення надзвичайної ситуації.

За інформацією прес-служби Нотаріальної Палати України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини