Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: трудові спори і компенсація ЮКОСу

Реклама

Верховний Суд України

Підтверджена незаконність звільнення голови Вищого адміністративного суду Ігоря Темкижева. ВСУ залишив в силі рішення ВАСУ, яким скасована постанова Верховної Ради від 23 лютого 2014 року № 768 - VII. Депутати просто виключили з постанови "Про обрання суддів" прізвище И. Темкижева, тим самим порушивши Конституцію, Регламент і Закон "Про судоустрій і статус суддів". Суд дійшов висновку, що невиконання позивачем адміністративних повноважень голови ВАСУ не може бути основою для виключення із спірної постанови слів про його призначення на посаду (тобто, фактично відміні призначення), а могло б бути основою для розгляду питання про звільнення від админдолжности голови суду органом, що його призначив. Суд також погодився з аргументами И. Темкижева про порушення його права на безпосередню участь в процесі ухвалення рішення, надання пояснень і доказів на підтвердження певних обставин.

Вищий адміністративний суд України

Не допускається забезпечення позову шляхом припинення рішень Фонду гарантування вкладів фізосіб про призначення уповноваженого обличчя Фонду і про здійснення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони проводити певні дії уповноваженому обличчю Фонду при здійсненні тимчасової адміністрації або ліквідації банку. Це роз'яснено у листі № 992/11/14-14. Також, у разі виконання Фондом вимог ст. 34 Закони "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" відносно введення тимчасової адміністрації, відсутні підстави для забезпечення позову шляхом припинення рішення Нацбанку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Початок процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку і здійснення тимчасової адміністрації у банку свідчить про те, що таке рішення є виконаним і передбачені їм правові наслідки є такими, які вже настали. Тому запобігти їх настанню шляхом припинення рішення про віднесення банку до неплатоспроможних в порядку забезпечення позову не представляється можливим.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

Затверджений перелік відомостей, що становлять службову інформацію. До неї відносяться: відомості по режимно-секретній роботі; зведення з питань мобілізаційної роботи; зведення з питань технічного захисту інформації і охорони; зведення з питань організації роботи ВССУ.

ЮКОС vs Росія

28 липня Постійна палата третейського суду в Гаазі оприлюднила рішення по позовах колишніх акціонерів ВАТ НК ЮКОС до Російської Федерації. Судді одноголосно ухвалили, що РФ здійснила заходи, які фактично були еквівалентні експропріації інвестицій акціонерів ЮКОСа і таким чином порушила ст. 13 (1) Договори до Енергетичної Хартії. В результаті Росія зобов'язана виплатити компенсацію збитку заявникам (близько 50 млрд доларів).

31 липня було ЕСПЧ опублікував своє рішення у справі "ВАТ Нафтова компанія ЮКОС проти Росії", яке було прийнято ще 24 червня. Російська Федерація повинна виплатити ЮКОСу 1 866 404 634 євро в якості справедливої компенсації за допущені відносно компанії порушення права на повагу майна : 1866 104 634 євро в якості компенсації збитків, 300 тис. євро у відшкодування витрат. Справа стосувалася податкових і старанних виробництв, відкритих проти компанії, які зрештою привели до її ліквідації в 2007 році.

Інші новини

Рада суддів України створив робочу групу для розробки законопроектів, що стосуються судоустрою і судочинства, статусу суддів, забезпечення незалежності судів і суддів, правового і соціального захисту суддів і їх сімей. Зокрема, пропонується вносити в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості, які можуть свідчити про скоєння карного злочину суддею, тільки з відома Ради суддів України.

Апеляційний суд м. Києва відмінив рішення Печерського райсуду про відновлення на посаді ректора Національного медичного університету імені А. А. Богомольця Віталія Москаленко. Суд дійшов висновку, що В. Москаленко був звільнений законно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини