Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ зобов'язав Росію виплатити ЮКОСу більше двох мільярдів євро

Реклама

Сьогодні, 31 липня було обнародувано рішення ЕСПЧ у справі "ВАТ Нафтова компанія ЮКОС проти Росії". Воно було прийняте ще 24 червня, тобто до рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі. Російська Федерація повинна виплатити ЮКОСу 1 866 404 634 євро в якості справедливої компенсації за допущені відносно компанії порушення права на повагу майна : 1866 104 634 євро в якості компенсації збитків, 300 тис. євро у відшкодування витрат.

Справа стосувалася податкових і старанних виробництв, відкритих проти компанії, що зрештою привели до її ліквідації в 2007 році. У своєму рішення по суті від 20 вересня 2011 року ЕСПЧ встановив порушення § 1 і § 3 (б) ст. 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейській конвенції про захист прав людини і основних свободпорушення ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції (захист власності). Він ухвалив, що встановлення розміру штрафів в 2000 році і їх подвоєння в 2001 році було незаконним; в ході старанного виробництва проти ЮКОСа російська влада не встановила справедливий баланс між законною метою цих процедур і заходами, що приймалися, зокрема, не були узяті до уваги темпи судового розгляду, ЮКОС зобов'язали заплатити надмірні збори.

Рішення ЕСПЧ доки не набуло чинності. Впродовж трьох місяців заявник і российскае сторона можуть просити передати справу на розгляд Великої Палати Страсбурзького Суду.

За інформацією прес-служби ЕСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини