Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки не мають права нараховувати штрафи і пені військовослужбовцям, - НБУ

Реклама

Нацбанк в листі від 28 липня 2014 року № 18-112/40258 нагадав, що вже звертався до банків України з рекомендаціями переглянути умови виконання зобов'язань по кредитних договорах, ув'язнених з особами, покликаними на військову службу, надати відстрочення по сплаті основного боргу на відсотків, звільнити від штрафних санкцій т.д. Банки зобов'язані брати до уваги, що при веденні бойових дій існують об'єктивні передумови для порушення нормального режиму виконання зобов'язань. Згідно з пунктом 15 ст. 14 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам і військовозобов'язаним - з моменту заклику по мобілізації і до закінчення особливого періоду не нараховуються штрафи і пеня за невиконання зобов'язань перед банками.

Незважаючи на це, в Нацбанк продовжують поступати численні заяви військовослужбовців, громадських активістів, народних депутатів відносно порушень банками вимог закону і неприйняття заходів, спрямованих на врегулювання ситуації з труднощами повернення кредитів військовослужбовцями і мобілізованими.

Враховуючи викладене, Нацбанк ще раз підкреслює необхідність суворого і безумовного дотримання банками Закону, виконанні рекомендацій державного регулятора і повідомляє, що невиконання законних вимог є основою для застосування до порушників адекватних заходів дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини