Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокаты не хотят налоговых льгот, но ждут четких законодательных критериев

29 липня 2014, 11:40
298
6
Реклама

Круглий стіл став другим заходом, організованим НААУ у рамках широкого обговорення проблемних питань чинного законодавства України про адвокатуру і запропонованих змін і доповнень з метою його удосконалення. Метою захід став подальше обговорення між представниками адвокатури, з одного боку, і представниками держави, з іншою, проблемних питань здійснення адвокатської діяльності, зокрема, питань оподаткування адвокатської діяльності, її організаційних форм і актуальних проблем адвокатського самоврядування.

Відкриваючи круглий стіл, Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздий (на фото) відмітив, що на сьогодні приблизно з 40 тисяч українських адвокатів лише 7700 знаходяться на обліку в органах прибутків і зборів в якості самозанятых осібпри цьому інформація про оподаткування інших адвокатів відсутня. Тому потрібне створення на законодавчому рівні чітких правил оподаткування адвокатів. Відповідні пропозиції по внесенню змін і доповнень до чинного податкового законодавства вже були розроблені НААУ, погоджені широким адвокатським суспільством на З'їзді адвокатів України 26 квітня 2014 року, і спрямовані НААУ до Міністерства юстиції України для наступного внесення на розгляд у Верховну Раду України.

Зокрема, в питанні оподаткування індивідуальної адвокатської діяльності учасники заходу відмітили, що як для адвокатів, так і для держави вигіднішою є спрощена система оподаткування (сплата єдиного податку), без реєстрації адвоката в якості фізичного особи-підприємця.

У разі здійснення адвокатської діяльності у формі адвокатського бюро або об'єднання, В. Гвоздий звернув увагу на відсутність необхідних чітких і прозорих законодавчих критеріїв (процедур) оподаткування такої діяльності, що привело до фактичного блокування оподаткування адвокатської діяльності через адвокатське об'єднання - адвокати не хочуть вступати в адвокатські об'єднання, оскільки не знають, як обкладатиметься їх діяльність.

При цьому пан Гвоздий відмітив, що платником податку у такому разі має бути саме адвокат, а не адвокатське бюро або об'єднаннячленом якого він є, оскільки адвокатську діяльність здійснює саме він, а не бюро. Тому адвокатські об'єднання повинні отримати статус неприбуткових організацій (як це має місце в Росії, Англії і багатьох європейських державах)а податки повинні стягуватися саме з адвокатів - членів цих об'єднань.

Відносно усіх форм здійснення адвокатської діяльності адвокатське співтовариство чекає від держави не пільг, а саме чіткого, прозорого і справедливого регулювання оподаткування своєї діяльності на законодавчому рівні. Головною ж тезою адвокатського співтовариства стало те, що адвокати хочуть платити податки, але платити їх прозоро і справедливо, чого доки на законодавчому рівні немає, зокрема, в питанні оподаткування таких форм адвокатської діяльності, як адвокатське бюро і об'єднання.

При цьому, дуже важливо мати погоджену позицію між адвокатським співтовариством і податковими органами. Зокрема, таку ??позицію можна виробити і участю представників адвокатури у відповідних робочих групах фіскальних органів і через консультування по НААУ при розробці відповідних законопроектів (що рекомендувала і Венеціанська комісія при проведенні оцінки проекту Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність").

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини