Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Третейський суд в Гаазі встановив, що Росія експропріювала ЮКОС

Реклама

Сьогодні були опубліковані рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі по позовах колишніх акціонерів ВАТ НК ЮКОС ("ЮКОС") до Російської Федерації.

Судові процеси були розпочаті в 2005 році по позовах колишніх акціонерів Hulley Enterprises Limited (Кіпр), Yukos Universal Limited (острів Мэн) і Veteran Petroleum Limited (Кіпр).
За домовленістю сторін, справи розглядалися одночасно. До складу арбітражного суду входили головуючі Ив Фортье (Канада), д-р Чарльз Понсе (Швейцарія) і суддя Стівен М. Швебель (США).

Судді одноголосно ухвалили, що Російська Федерація здійснила заходи, які фактично були еквівалентні експропріації інвестицій акціонерів ЮКОСа і таким чином порушила статтю 13 (1) Договори до Енергетичної Хартії. В результаті Росія зобов'язана виплатити компенсацію збитку заявникам (близько 50 млрд доларів). Судді зменшили прошений розмір компенсації.

Згідно з рішенням суду, оскільки присуджена "істотна сума", у Росії є час на виплати до 15 січня 2015 роки, після чого почнуть нараховуватися відсотки. Також впродовж 10 днів з 28 липня Росія може звернутися до судів Голландії, на території якої розглядався позов, із заявою про ануляцію рішення.

Джерело: Permanent Court of Arbitration.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини