Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обнародуваний регламент комісії з перевірки суддів

Реклама

Обнародуваний регламент Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, затверджений рішенням від 3 липня 2014 року № 1. Комісія діє при Вищій раді юстиції і вважається утвореною за умови призначення не менше дев'яти членівпро що повідомляється на офіційному сайті УСЮ і в газеті "Голос України". З дня освіти Комісії юридичні і фізичні особи впродовж шести місяців можуть подавати письмові заяви про проведення перевірки індивідуально певного судді (суддів).

Перевірка суддів проводиться впродовж одного року з дня формування складу Комісії. Вона вважається сформованою з моменту обрання на її першому засіданні голови, заступника голови, секретаря, затвердження регламенту. Якщо Комісія не встигла прийняти рішення по скаргах, які знаходяться на її розгляді до закінчення своїх повноважень, їх передають у Вищу раду юстиції для продовження розгляду за загальною процедурою.

Заяви про проведення перевірки суддів повинні містити такі відомості:

а) найменування (для юрособ) або ім'я (прізвище, ім'я, по батькові для фізосіб) особи, що подає заяву, його місцезнаходження (для юрособ) або місце проживання (для фізосіб), номера засобів зв'язку, адреси електронної пошти (за наявності);

б) прізвище, ім'я, по батькові судді (суддів), по якому має бути проведена перевірка, його посада;

в) повна назва суду, в якому працює суддя (судді);

г) обгрунтування необхідності проведення перевірки судді з вказівкою рішень, що становлять зміст перевірки суддів;

г) перелік матеріалів, що додаються до заяви.

До заяви додаються копії судового рішення, прийнятого суддею, винесеного у справах, визначеним в ст. 3 Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" (заборона демонстрацій, арешт і накладення админвзысканий на протестуючих; розгляд справи або ухвалення рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основних свободконстатованих ЕСПЧ)а також копії рішень апеляційної і касаційної інстанцій, якщо справа розглядалася в апеляційному або касаційному порядку.

Комісія може повернути заяву без розгляду тільки якщо до нього не прикладені копії судових рішень або якщо воно не відповідає вимогам Закону. Заявник не втрачає право повторно звернутися з такою заявою після виправлення вказаних недоліків.

Неприбуття з будь-яких причин на засідання Комісії осіб, у тому числі судді, відносно якого проводиться перевірка, його представника, не перешкоджає проведенню засідання і прийняттю укладення або рішення відносно такого судді.

Засідання проводяться відкрито і гласно. Повідомлення про дату, час, місце і порядок денний засідання Комісії, посада, прізвище, ім'я,, по батькові судді, відносно якого здійснюється перевірка, публікується не пізніше чим за п'ять днів до проведення засідання на офіційному сайті УСЮ і в газеті "Голос України". Журнлисты допускаються в зал засідань після попередньої акредитації, а громадськість - відповідно до кількості обладнаних місць. Питання, що вносяться на розгляд Комісії, обговорюються відкрито. Інформація про результати засідання розміщується на сайті УСЮ і доводиться до відома громадськості шляхом проведення брифінгів голови і членів Комісії і через ЗМІ.

За результатами розгляду питання Комісія приймає рішення:

а) укладення про порушення суддею присягияке разом з матеріалами перевірки спрямовується в УСЮ для розгляду і прийняття нею рішення в строк не більше трьох місяців з дня вступу укладення. Порушення терміну УСЮ не є основою для припинення процедури перевірки судді. Суддя має право на оскарження рішення УСЮ в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства.

Укладення Комісії про порушення суддею присяги є обов'язковим для розгляду УСЮ;

б) у випадку якщо не встановлені факти, що свідчать про порушення суддею присяги судді, а виявлені підстави для притягнення судді до дисциплінарної відповідальностіматеріали перевірки суддів вищих спеціалізованих судів і суддів Верховного Суду України спрямовуються в УСЮ, а відносно суддів місцевих і апеляційних судів - у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України;

в) матеріали, що свідчать про наявність в діях судді ознак карного злочинуспрямовуються в Генеральну прокуратуру;

г) якщо за результатами перевірки судді не встановлено обставин порушення присяги, наявність підстав для притягнення його до дисциплінарної або карної відповідальності, Комісія більшістю голосів приймає укладення про це і приймає рішення про припинення перевірки такого судді. Матеріали перевірки разом з укладенням і рішенням Комісії з суддів вищих спеціалізованих судів і суддів Верховного Суду України спрямовуються в УСЮ, а відносно суддів місцевих і апеляційних судів - у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Укладення Комісії спрямовується у відповідні органи впродовж семи днів з дня прийняття укладення або проведення засідання, на якому розглядалися матеріали перевірки. Рішення Комісії приймається більшістю голосів присутніх на засіданні. За результатами голосування головуючий оголошує резолютивну частину рішення. Усі рішення Комісії публікуються на офіційному сайті Вищої ради юстиції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини