Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що заважає розвиватися ринку автоперевезень?

16 липня 2014, 15:03
299
0
Реклама

Компанія ЛІГА :ЗАКОН у рамках ініціативи "ЗАКОН для УСІХ" провела круглий стіл "Автомобільні перевезення: які законодавчі зміни потрібні, щоб адаптуватися до норм і стандартів ЄС"?. Захід був присвячений законодавчим ініціативам, які напрацював бізнес у сфері транспортних перевезень, а саме змінам до Закону про автомобільний транспорт.

Ні для кого не секрет, що стрімкий розвиток бізнесу і європейський вектор спрямованості, який вибрала Україна, примушують переглянути правила гри практично в усіх сферах вже сьогодні. Виключенням не є і сектор вантажоперевезень. Що треба змінити в законодавчому полі, щоб українські автоперевізники почували себе захищено на своєму ж ринку? Які норми ЄС треба імплементувати, щоб автоперевізники могли конкурувати з європейськими компаніями? Як забезпечити безпеку перевезень по нормах ЄС? Ці і багато інших питань розглядали учасники круглого столу : представники Укртрансинспекции, Держкомпідприємництва, АСМАП, ринку перевезень і профільних ЗМІ.

В ході обговорення учасники роздяглися на прибічників і супротивників законодавчих пропозицій. Адже для того, щоб законодавчі зміни мали позитивний ефект треба щоб вони були схвалені усіма учасниками: автоперевізниками і замовниками послуг.

В ході заходу Володимир Ратушняк, керівний партнер АК "Ратушняк і партнери" презентував зауваження до проекту Закону про внутрішні автоперевезення, який був представлений нещодавно в Мининфраструктуры. А саме, зауваження торкалися норми про ліміт відповідальності у внутрішніх перевезеннях - точніше її відсутності. На думку юристів, обслуговуючих транспортні компанії, одній з основних проблем, що гальмують розвиток ринку внутрішніх автоперевезень являється відсутність чітко встановленого максимального ліміту відповідальності перевізника.

В той же час у більшості країн ЄС, наприклад в Німеччині, Франції ліміти відповідальності перевізників, як внутрішніх, так і міжнародних прописані в законодавстві. І це істотно впливає на стосунки між перевізником і замовником. Кожен з них розуміє риски, пов'язані з перевезенням вантажу.

У Україні ж Цивільний кодекс передбачає повну відповідальність для перевізника, що частенько ставати причиною у відмові від перевезення, оскільки сума відповідальності може бути набагато вище, ніж прибуток, який він отримає від здійсненого перевезення.

Розв'язати проблему можна, якщо внести зміни до Закону про автомобільні перевезення, закріпивши йому максимальний ліміт, який на думку юристів не повинен перевищувати 10% від вартості вантажу.

Другою проблемою перевізників, на якій зробив акцент Володимир Ратушняк, є форма ТТН. Зовсім нещодавно в законодавство були внесені зміни і це дуже гостро на собі відчули учасники ринку перевезень.

Що стосується правил перевезень, юристи відмічають, що правила перевезень не спростилися і дерегуляция бізнесу в цій галузі не сталася. Набуття обов'язкової форми ТТН несе певні риски, у тому числі і податкове навантаження, хоча створювалося метою спрощення документообігу у автоперевізників. Тому юристи наполягають на тому, що така форма має бути не обов'язковою, а рекомендованою.

Юристи також звернули увагу ще на один документ - Статут автомобільного транспорту 1969 року. На думку пана Ратушняка цей документ морально застарілий і не може застосовуватися до сьогоднішніх реалій, хоча судді все ще вибірково посилаються на нього при розгляді суперечок в суді. Тому попросив чиновників обернути на цю увагу і вийти з ініціативою про скасування цього документу.

Володимир Балин, перший заступник Глави Укртрансинспекции в цілому підтримав ініціативи юристів, проте акцентував увагу на тому, що проект Закону досі обговорюється і учасників ринку перевезень і усіх зацікавлених осіб ще є час для подачі зауважень.

"Позиція Укртрансинспекции полягає в тому, що треба впроваджувати європейський підхід до ринку автоперевезень" - говорить пан Балин

Що стосується ТТН, то не дивлячись на те, що цей документ не досконалий, скасовувати його не можна, - вважає представник Укртрансинспекции, - і нарікає на те, що цей документ був не цікавий бізнесу, коли відповідний проект проходив громадське обговорення. Тому представник Укртрансинспекции призвав бізнес брати найактивнішу участь в обговоренні документів, що приймалися. "Міністерство із задоволенням перегляне документ, якщо до нього будуть подані аргументовані зауваження учасників ринку автоперевезень" - стверджує пан Балин. Він також виразив також солідарність в питанні скасування документів Міністерства, які морально застаріли. "Такі документи мають бути або скасовані, або затверджені в новій редакції, що відповідає сьогоднішнім реаліям", - резюмував представник Мининфраструктуры.

У свою чергу Олександр Потимков, перший замголови Держкомпідприємництва, не погодився з тими пропозиціями, які озвучили юристи. "Треба запитати у усіх учасників ринку, а чи так потрібні ці зміни? Адже юристи говорять виключно про інтереси компаній, а треба ще поцікавитися у замовників послуги, чи згодні вони довіряти перевізникові вантаж, якщо їх відповідальність буде мінімальною? " - говорить пан Потимков.

До того ж замголови Держкомпідприємництва вважає, що отвественность автоперевізника можна легко визначити в самому договорі і для цього зовсім не треба змінювати норми законів і кодексів.

"Якщо і автоперевізники і замовники скажуть, що ці зміни важливі для них - ми готові працювати разом над оформленням законодавчих ініціатив". - підсумував пан Потимков.

"Риски мають бути обгрунтованими і зрозумілими" - говорить керівник департаменту транспортної політики АсМАП України Валентина Мальчевская. Ініціатива по встановленню ліміту відповідальності - це європейський підхід, який нам треба запозичити.

Звичайно ж, законодавство про транспорт треба реформувати, адже воно повинне відповідати сьогоднішнім реаліям, а усі архаїчні норми мають бути скасовані.

"На сьогодні вже підписана Угода про Асоціацію з ЄС і тепер ми повинні якнайшвидше імплементувати ті регламенти, які закладені в цій угоді", - резюмувала пані Мальчевская.

Незважаючи на протилежність думок, учасники Круглого столу зійшлися в думці, що треба підтримувати європейський вектор спрямованості розвитку автоперевезень і якнайшвидше імплементувати в національне законодавство норми і стандарти ЄС, які допоможу ринку автоперевезень розвиватися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини