Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа адвокатури : що передбачає новий законопроект

11 липня 2014, 13:37
234
6
Реклама

На думку робочої групи, до позитивних змін, пропонованих проектом, можна віднести введення монополії адвокатів на представництво в судах, розширення прав і гарантій адвокатів, врегулювання взаємин між партнерами адвокатського об'єднання в договорі або статуті, і врегулювання діяльності іноземних адвокатів. В той же час, недоліками проекту є: встановлення плати за стажування в розмірі, який може досягати 10 мінімальних заробітних плат, обмеження круга ініціаторів притягнення до дисциплінарної відповідальності і, безумовно, виключення права притягати адвокатів на договірних началах або на умовах трудового контракту.

"Ми провели копітку роботу по розробці власних пропозицій змін до профільного закону, провівши численні обговорення з юристами і представниками професійних організацій. Результати напрацювань відповідної робочої групи були оформлені і направлені до Міністерства юстиції України", - повідомив Денис Бугай.

Власне, пропозиції юристів відбивають думку усіх фахівців, зокрема, тих, хто практикує в регіонах, де ситуація в чомусь кардинально відрізняється від столичних реалій. Так, наприклад, пропозиції АЮУ повністю підтримують монополію адвокатів на представництво клієнтів в судах, проте за умови одночасної уніфікації професії.

"Для нас це є принциповим питанням. Юрист, що хоч би три роки практикує за фахом, повинен отримати автоматичний доступ до професії за умови складання анонімного іспиту за правилами адвокатської етики", - відмітив Денис Бугай.

Серед інших ключових пропозиції юристів можна виділити можливість залучення до роботи адвоката на договірних умовах або по трудовому контракту (за умови збереження незалежності його процесуальної позиції); встановлення безкоштовності стажування і звільнення від стажування помічників адвокатів, встановлення спрощеної системи оподаткування і інші.

Не обійшли увагою законодавці і діяльність органів адвокатського самоврядування. Так, пропозиції містять вимогу про ротацію посадовців органів самоврядування і обрання їх шляхом таємного голосування.

Нижче пропонуємо вам ознайомитися зі змінами, запропонованими Мінюстом і пропозиціями, розробленими у рамках Асоціації юристів України можна ознайомитися по посиланню.

Джерело: АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини