Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавчі зміни повинні встановити довіру громадян до банківської системи

23 червня 2014, 10:50
203
0
Реклама

Минулого тижня Верховна Рада України розглянула законопроекти, які покликані забезпечити істотну стабілізацію ситуації у банківському секторі України. Міністерство фінансів України вітає такі зміни.

Так, у першому читанні був прийнятий проект № 4938 про внесення змін по запобіганню (мінімізації) негативному впливу на стабільність банківської системи. Преподлагается усунути пропуски в законодавстві про виведення банків з ринку, уточнити порядок роботи представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при тимчасовій адміністрації і ліквідації, також визначається порядок надання держдопомоги неплатоспроможному банку і Фонду.

Застосування таких норм є украй важливим, запевняють в Мінфіні, адже банківська система зіткнулася зі значними складнощами, пов'язаними зі зниженням реального ВВП, падінням промислового виробництва, незбалансованістю державних фінансів, падінням прибутків населення. На низькому рівні також залишається попит на кредити, рентабельність банківського бізнесу. Ухвалення цього законопроекту дозволить створити правову основу для вжиття ефективних заходів, необхідних для стабільності банківської системи, стабілізувати ситуацію на грошово-кредитному ринку і запобігти зловживанням з боку його учасників.

Також був ухвалений Закон (проект № 4983) про внесення змін до Держбюджету-2014 відносно фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Цей законопроект є необхідною складовою для втілення в життя механізму, запропонованого попереднім документом.

Впродовж 2013 - 2014 років Фондом гарантування вкладів фізичних осіб була введена тимчасова адміністрація в 10 банках, в 2 банках введена процедура ліквідації. Також існує загроза неплатоспроможності відразу декількох банків, що зажадає залучення Фондом додаткових ресурсів з метою виконання своїх повноважень. Ухвалення вказаного Закону дозволяє захищати права вкладників банків - Кабмін отримує право здійснювати випуски ОВГЗ понад встановлені об'єми в обмін на фінансові векселі, видані Фондом, з коригуванням граничного об'єму державного боргу.

Також Мінфін звертає увагу на законопроект № 0961 про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" (відносно особливостей корпоративного управління у банках)який на даний момент чекає другого читання.

Законопроект передбачає:

- визначення поняття конфлікту інтересів і введення вимог по його уникненню у банку;

- підвищення вимог до кваліфікації членів ради банка - не менше чим на 1/4 раду банку повинен складатися з осіб, які мають повну вищу освіту в області економіки або права, а інші члени ради банку повинні мати повну вищу освіту і освіту в області управління;

- створення належної системи внутрішнього контролю для забезпечення ефективної банківської діяльності, достовірної фінансової і іншій звітності, дотримання законодавства і стандартів внутрішньобанківських положень;

- вдосконалення системи управління рисками банку і так далі

Отже, прийняття таких змін сприятиме підвищенню ефективності корпоративного управління у банках, розробці банками внутрішніх процедур, у тому числі управління рисками, з урахуванням масштабів і специфіки діяльності кожного конкретного банку, що, у свою чергу, повинно забезпечити захист інтересів учасників банку, вкладників і кредиторів банку. Крім того, ухвалення законопроекту сприятиме адаптації українського банківського законодавства до законодавства ЄС.


Усі три законопроекти, запевняє Мінфін, на практиці створять передумови для поліпшення рейтингу банків, підвищать їх привабливість для іноземних інвесторів і сприятимуть відновленню довіри населення до банківської системи України, а зрештою створять надійну основу для відновлення економічного зростання і стабільної роботи фінансової системи.

Джерело: Міністерство фінансів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини