Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дисциплінарні провадження відносно адвокатів: як це відбувається

20 червня 2014, 15:32
153
0
Реклама

Асоціація юристів України (АЮУ) початку нову серію заходів - зустрічі з представниками органів адвокатського самоврядування. Перша така зустріч пройшла 19 червня 2014 року і торкалася особливостей і актуальних питань здійснення дисциплінарних проваджень відносно адвокатів.

Трохи відкрили завісу роботи дисциплінарних комісій члени Правління АЮУ Ольга Просянюк, яка є членом дисциплінарної палати Київської міський КДКА і Микола Очкольда, член дисциплінарної палати КДКА Київській області.

Насправді, для широкого круга адвокатів залишаються маловідомими повноваження і правила роботи дисциплінарних комісій, тому роз'яснювальна робота в цьому напрямі є надзвичайно необхідною. "На жаль, ми часто стикаємося з тим, що адвокати не усвідомлюють своєї відповідальності і не готові сприймати повноваження дисциплінарних комісій, наприклад, на підставі чого у них вимагають пояснення", - слова Ольги Просянюк підтверджують необхідність проведення таких заходів і роз'яснювальної роботи в усіх містах країни.

Власне, Ольга Просянюк представила усі аспекти роботи дисциплінарної комісії - від отримання скарги на адвоката до винесення ухвали у справі. За її словами, найбільше скарг на адвокатів надходить за порушення правил адвокатської етики і невиконання або неналежне виконання своїх професійних обов'язків. Проте, є і надумані скарги, якими не гидують правоохоронні органи, а, іноді, і судді - заявники таким чином намагаються створити перешкоди в роботі адвоката або перекласти на нього провину за затягування процесу.

У разі вступу скарги, адвокатові спрямовується звернення з метою отримання пояснень. На цій стадії важливо усвідомлювати, що такий запит не означає провину адвоката, навіть збудження дисциплінарного провадження ще не означає, що на адвоката в результаті будуть накладені санкції. "Нашою метою не є покарання адвоката, ми шукаємо справедливості. В той же час, якщо адвокат не шанує правила адвокатської етики і не готовий відповідати високим стандартам професії, то він повинен нести відповідальність", - переконані представники органів адвокатського самоврядування.

Протягом розмови, Микола Очкольда, керуючись власною практикою роботи в дисциплінарній палаті, порадив колегам максимально формалізувати стосунки і комунікацію з клієнтами - щоб узабезпечити себе від можливих претензій з їх боку. Також не варто розраховувати на те, що, наприклад, конфлікт інтересів ніде не спливе, адже вже є окремі випадки залучення адвокатів до відповідальності саме за таке порушення професійної етики. Слід також пам'ятати, що скарга на адвоката може бути подана впродовж року з моменту здійснення порушення правил адвокатської етики.

Адвокат порадив колегам у разі вступу звернення про отримання пояснень, готувати мотивовану відповідь, підкріплену доказами, і не забувати про суть справи. "Бували випадки, коли адвокати у відповідь на запит описували обставини судової справи і вказували величезну кількість інформації, яка взагалі не мала відношення до предмета розгляду", - поділився досвідом Микола Очкольда.

Надалі Асоціація юристів України планує серію подібних заходів в різних регіонах країни. Стежте за анонсами!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини