Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси просять відмінити наказ, що зобов'язує видавати довідки про оплату

11 червня 2014, 13:33
1218
2
Реклама

Нотаріальна палата України надіслала лист Міністрові юстиції України з проханням відмінити наказ від 23.05.2014 № 806/5 "Про внесення змін до Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України", згідно з яким на нотаріусів покладений обов'язок видавати сторонам угоди довідки про розмір плати за здійснення нотаріальної дії.

У НПУ відмічають, що згідно із статтею 39 Закону України "Про нотаріат" наказом Міністерства юстиції може бути встановлений виключно порядок здійснення нотаріальних дій. Що стосується оплати, то згідно із Законом за здійснення нотаріальних дій державні нотаріуси стягують державне мито в розмірах, встановлених чинним законодавством (на підтвердження сплаченої суми нотаріусові в день здійснення нотаріальної дії надається відповідна квитанція), а приватні нотаріуси стягують плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом і зацікавленою особою. Окрім цього, суми відзначаються в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, в якому ставить підпис особу, в інтересах якої дія здійснена. На прохання особи, в інтересах якої здійснена нотаріальна дія, нотаріус видає довідку як доказ сплаченої ним суми коштів.

Крім того, згідно з наказом № 806/5 у разі ведення спадкової справи і встановлення складу спадкового майна нотаріус надає спадкоємцеві письмову довідку про переліку документівнеобхідних для оформлення спадку і видачі посвідчення про право на спадок, з вказівкою розміру плати за здійснення відповідних нотаріальних дій. Така довідка має бути підписана нотаріусом і скріплена його друком.

Як відмічають в НПУ, жоден нотаріус не може заздалегідь назвати точний розмір плати за нотаріальну дію (особливо відносно складних спадкових справ), здійснення якої, до того ж, невідомо коли повинне статися. А перелік документів, необхідних для отримання свідоцтва про право на спадок, залежить від складу спадку і круга спадкоємців (тобто, впродовж терміну на прийняття спадку може як збільшуватися, так і зменшуватися). Таким чином, нотаріус стає заручником настрою людини, яка до нього звертається, і завжди знаходитиметься під психологічним тиском.

Також робоча група по реформуванню нотаріату відмічає, що не знайомилася з проектом одіозного наказу, і він не був обговорений нотаріальним співтовариством.

За інформацією НПУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини