Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: укладення ВСУ, початок роботи по перевірці суддів

Реклама

Верховний Суд України

У разі затримки розрахунку при звільненні і несвоєчасної виплати зарплати не підлягає стягненню індекс інфляції і 3 % річних

На засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ 21 травня 2014 року було розглянуто справа № 6-43цс14 про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, індексу інфляції і 3 % річних. За результатами розгляду ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким встановлена частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу відповідальність боржника за прострочення виконання грошового зобов'язання (стягнення 3 % річних і індексу інфляції) не застосовується до трудових стосунків, які виникли у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні працівника і несвоєчасною виплатою зарплати, оскільки такі стосунки врегульовані нормами трудового права.

Суд не має права змінювати дату звільнення працівника

21 травня 2014 року при розгляді справи № 6-33цс14 про відновлення на роботі і стягненні заробітної плати за час вимушеного прогулу ВСУ дійшов висновкущо суд касаційної інстанції неправильно застосував положення частини першої ст. 235 КЗоТ, прийнявши рішення про зміну дати звільнення. Згідно частини 1 ст. 235 КЗоТ у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на інший роботові працівник має бути відновлений на колишній роботі органом, що розглядає трудову суперечку. Закон не наділяє суд повноваженнями по обранню іншого способу захисту трудових прав, чим вказані в частині 1 ст. 235 і ст. 240 КЗоТ. Встановивши, що звільнення позивача відбулося з порушенням встановленого законом порядку, суд зобов'язаний відновити працівника на колишній роботі.

Позовна давність повинна обчислюватися згідно об'єктивної можливості особи знати про оспорювані факти

Розглянувши справу № 6-7цс14 про визнання недійсними постанов правління і ради, а також договорів купівлі-продажу, ВСУ роз'яснивщо по сенсу ст. 261 ГК законодавець виходить не лише з безпосереднього обізнаності особи про факти порушення його прав, але і об'єктивної можливості цієї особи знати про ці факти.

Шкода у вигляді втрати товарної вартості автомобіля при недосточном покритті страховки має бути відшкодована особою, принившим шкода, в загальному порядку

На засіданні Судової палати у цивільних справах 4 червня 2014 року, розглянувши справу № 6-49цс14 про відшкодування майнової і моральної шкоди, ВСУ дійшов висновкущо власник пошкодженого в результаті ДТП транспортного засобу має право на відшкодування в повному об'ємі заподіяної йому майнової шкоди. При цьому, якщо громадянська відповідальність особи, що завдала шкоди, була застрахована, але розміру страховки не хапає для повного відшкодування заподіяної шкоди, у тому числі і у разі встановлення законодавчих обмежень на відшкодування шкоди страховиком, то майнова шкода у вигляді втрати товарної вартості транспортного засобу має бути відшкодована особою, принившим шкода, в загальному порядку.

Суд не може відмовити в позові на підставі вибору невстановленого способу захисту

У листі від 1 квітня 2014 року ВСУ була проаналізована практика застосування судами ст. 16 ГК про способи захисту законних прав і інтересів. ВСУ заявив про неприпустимість відмови в позові у зв'язку з тим, що позивач, звертаючись до суду, вибрав спосіб захисту, не встановлений законом або договором для захисту порушеного, невизнаного або оспорюваного права або інтересу. У таких випадках слід виходити із загальних принципів захисту прав, свобод і інтересів, визначених Конституцією і Конвенцією про захист прав людини і основних свобод.

Роз'яснена правова позиція у справі про реалізацію предмета іпотеки на публічних торгах

У зв'язку з публікаціями в пресі, що спотворюють сенс висловленого 23 квітня 2014 року правового укладення у справі № 6-26цс14 про продаж з публічних торгів іпотечного майна, ВСУ роз'яснив свою правову позицію. Оскільки правовідношення по реалізації іпотечного майна в справі, що переглядається, виникли після 16 жовтня 2011 року (після внесення в ст. 49 Закону "Про іпотеку" змін, які дозволяли здійснювати треті публічні торги зі зменшенням початкової ціни предмета іпотеки до 50%), то суд на підставі ч. 3 ст. 2 ГПК дійшов висновку про застосування до цих правовідносин норми ст. 49 Закону "Про іпотеку" в редакції, що діяла на момент здійснення публічних торгів.

Інші новини

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції при Вищій раді юстиції оголосила про своє створення і початок прийому заяв для проведення індивідуальної перевірки судді.

Засідання зборів суддів Вищого адміністративного суду України відбудеться 10 червня 2014 року в 10.00, на порядку денному - розгляд питання про призначення керівництва суду.

Окружний адмінсуд Києва відмінив постанова Кабміну про застосування спецзасобів на мітингах.

Мінюст оприлюднив законопроект про внесення змін до Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", згідно з яким з 1 січня 2016 року представництво інтересів в усіх судових процесах матимуть право здійснювати тільки адвокати (з рядом виключень).

Набули чинності зміни Інструкції по організації примусового виконання рішень, згідно з якими за письмовою заявою учасника старанного виробництва інформаційні повідомлення по складанню документів можуть спрямовуватися йому каналами факсимільного зв'язку або по електронній пошті, а також смс-повідомленням.

З 4 червня 2014 року офіційний веб-портал "Судова влада України" і сайт Державної судової адміністрації України зареєстровано у загальнодоступному національному кирилічному домені .УКР.

Український союз Хельсінкі з прав людини проаналізувавяк, виходячи з Закону про окуповану територіюзахистити свої інтереси в суді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини