Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який порядок приєднання до газових мереж?

Реклама

НКРЕ в листі від 30 травня 2014 року № 3162/16/47-14 роз'яснила механізм приєднання до Єдиної газотранспортної системи України (ЕГТСУ). Згідно частини першої ст. 1 Закону "Про основи функціонування ринку природного газу" (далі - Закон) приєднання - надання газотранспортним або газорозподільним підприємством послуги замовникові по виконанню організаційних і технічних заходів, спрямованих на створення можливості транспортування або розподілу газу до місця приєднання об'єкту замовника з дотриманням показників якості і надійності. Згідно частини четвертої ст. 30 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" в технічних умовах враховується, що місце приєднання інженерних мереж замовника до магістральних або іншим інженерним мережам розташовується на межі земельної ділянки замовника або з його згоди на території такої земельної ділянки.

Відповідно до ст. 7-2 Закони будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення) складових ЕГТСУ, пов'язаних з приєднанням об'єктів від місця забезпечення потужності до місця приєднання, забезпечується за рахунок плати за приєднання, поворотної фінансової допомоги замовників і за рахунок засобів, передбачених інвестиційною програмою.

Встановлено виняткове право газорозподільного (газотранспортного) підприємства здійснювати приєднання до газових мереж від місця забезпечення потужності до місця приєднання.

Плата за приєднання і поворотна фінансова допомога враховуються окремо і використовуються газотранспортними і газорозподільними підприємствами виключно для будівництва (нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення) газових мереж, необхідних для створення можливості приєднання об'єктів газоспоживання (газопостачання) замовників. Передбачений окремий облік засобів отриманих від замовників послуг з приєднання і чітко визначено цільове призначення цих засобів винятково на будівництво газових мереж.

Плата за нестандартне приєднання визначається незалежною проектною організацією, вибраною замовником. Ставки плати за стандартне приєднання до газових мереж на 2014 рік встановлені постановою НКРЕ від 29 листопада 2013 року № 1524.

Роз'яснено, що газорозподільне підприємство в ході надання послуги із стандартного приєднання забезпечує виконання не лише підключення (врізання) до газових мереж, але і виконує увесь комплекс робіт (дослідницькі, проектні роботи; будівництві газових мереж зовнішнього газопостачання; технічний нагляд; роботи по відновленню дорожнього покриття та ін.).

У разі вказівки в проектно-сметной документації, у тому числі шляхом її коригування, на газифікацію населених пунктів вуличних мереж з газопроводами - відведеннями до кожного об'єкту газоспоживання, будівництво таких мереж здійснюється у рамках нестандартного приєднанні, що створить точки приєднання кожного замовника. У такому разі, замовник повинен забезпечити будівництво (установку) і введення в експлуатацію внутрішніх систем газоспоживання (газопостачання). У таких випадках ставки плати за стандартне приєднання замовником не оплачуються, вартість надання послуги визначається проектно-сметной документацією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини