Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поліцейських навчатимуть в спецшколах і таємно перевіряти на чесність, - проект

26 травня 2014, 09:59
259
4
Реклама

Громадськими експертами у рамках реанімаційного пакету реформ підготовлений проект Закону "Про поліцію і поліцейську діяльність", який визначає правові основи організації, систему, повноваження і порядок діяльності поліції в Україні, а також статус персоналу поліції.

Законопроект розроблений з метою трансформації існуючої репресивної моделі міліції в сервісну службу поліціїяка у своїй роботі в області попередження, припинення і розкриття правопорушень керуватиметься принципами верховенства права і неухильного дотримання прав і засадничих свобод громадян.

Згідно з проектом систему поліції складають:

1) місцева поліція;
2) адміністративна поліція;
3) карна поліція;
4) фінансова поліція;
5) погранична поліція;
6) військова поліція.

Зокрема, місцева поліція - це виконавчий орган місцевих рад, який утворюється в кожній общині. При цьому декілька місцевих порад сусідніх громад мають право укласти адміністративний договір між собою і створити загальну місцеву поліцію. Місцева поліція складається із служби дільничних інспекторів і служби патрулювання. Її чисельність - не більше 15 поліцейських на 10 тисяч населення.

Серед норм проекту - таємна перевірка доброчесностіяку поліцейський повинен проходити систематично, не рідше чим раз на рік. Така перевірка полягає в створенні обставин і умов, що обумовлюють здійснення корупційного правопорушення певним поліцейським.

Потрапити на посаду поліцейського, згідно з проектом, можна через конкурсякий проводиться на заняття будь-якої вакантної посади поліцейського, і включає тестування на поліграфі з метою з'ясування наявності фактів корупційних діянь або інших протиправних діянь кандидата.

У поліцейських карної і фінансової поліції можливі наступні спеціальні звання: молодший детектив/детектив/старший детектив поліції, комісар поліції. А в інших полициях - молодший інспектор/інспектор/старший інспектор поліції; комісар поліції.

При місцевих полициях і областях планується створювати поліцейські комісіїякі будуть уповноважені проводити конкурс на посаду поліцейського; приймати альтернативний звіт про поліцейську діяльність, здійснювати дисциплінарне провадження відносно поліцейського. У складі кожної комісії буде 5 членів, серед яких і адвокати.

А для підготовки персоналу преполагается функціонування чотирьох поліцейських шкіл.

Законопроектом також передбачені права і обов'язки, режим дня і оплата праці, можливість перекладу, профобучение, процедура атестації, дисциплінарна відповідальність і багато що інше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини