Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: перевірка законів на конституційність, роз'яснення осудності

Реклама

Конституційний Суд України

Буде розглянуто питання конституційності відсутності права на оскарження рішення місцевого загального суду як адміністративного відносно залучення до адмінвідповідальності

15 травня КСУ ухвалив провести розгляд справи за конституційним уявленням Валерії Лутковской відносно відповідності Конституції положення частини другої ст. 171-2 Кодексу адміністративного судочинстваяка передбачає, що рішення місцевого загального суду як адміністративного у справах відносно рішень, дій або бездіяльності суб'єктів владних повноважень по залученню до адмінвідповідальності є остаточним і оскарженню не підлягає. Справа буде расмотрено у формі усного слухання за участю омбудсмана, представника Верховної Ради, представників Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України.

Закон про люстрацію суддів підлягає перевірку на конституційність

У КСУ 19 травня поступило конституційне представлення 76 народних депутатів відносно відповідності Конституції Закону "Про відновлення довіри до судової влади".

Римський статут перевірять на відповідність Конституції України

КСУ 22 травня отримав представлення Президента України, що виконує обов'язки, голови Верховної Ради Олександра Турчинова відносно конституційності Римського статуту. Він просить надати укладення відносно відповідності Конституції України Римського статуту Міжнародного карного судупідписаного від імені України 20 січня 2000 року.

Завершено усне слухання справи відносно незаконності госпіталізації недієздатних в психіатричну лікарню без рішення суду

КСУ завершив усне слухання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення за конституційним уявленням Валерії Лутковской відносно відповідності Конституції окремих положень Закону про психіатричну допомогу. Омбудсман звернулася в КСУ з клопотанням про визнання, що положення ч.1 ст.13 Закону про психіатричну допомогу в частині, яка передбачає, що особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатним, госпіталізується до психіатричної установи на прохання або з відома опікуна, не відповідає положенням ч.1 і ч.2 ст.29 Конституції в тій мірі, в якій воно дозволяє таку госпіталізацію без судового рішення, прийнятого за результатами перевірки обгрунтованості і необхідності такої госпіталізації в примусовому порядку.

Розпочато виробництво по офіційному тлумаченню повноважень в.о. Президента

КСУ почав виробництво відносно офіційного тлумачення того, чи може голова Верховної Ради України, що виконує обов'язки Президента України, призначати суддів, членів УСЮ за квотою Президента і подавати до парламенту законопроекти про внесення змін до Конституції.

Верховний Суд України

Проаналізована судова практика застосування законодавства про право власності при розгляді цивільних справ

ВСУ підготовлений Аналіз деяких питань застосування судами законодавства про право власності при розгляді цивільних справ. Роз'яснено, що при розгляді справ цієї категорії судам слід враховувати, що до майнових прав відноситься, зокрема, право вимоги, яка виникає з приводу володіння, користування і розпорядження майном (наприклад: спадкові права, право вимоги особи по зобов'язаннях, по яких воно є кредитором, виняткові права автора та ін.), право здійснювати дії з оформлення права власності на майно.

Доповнений лист про правові позиції ВСУ, висловлені за результатами перегляду господарських суперечок

Вищий господарський суд листом від 20 травня 2014 року № 01-06/646/2014 доповнив інформаційний лист від 15 березня 2011 року № 01-06/249 "Про постанови ВСУ, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів". Зокрема, роз'яснено, що положення договору, в якому сторони встановили, що позовна давність за вимогами про стягнення неустойки (пені) починає хід не з моменту прострочення платежу, а з дати, яка визначається шляхом зворотного відліку шести місяців з дати поводження з претензією або позовом, суперечить вимогам частини шостої ст. 232 Господарського кодексучастини другої ст. 260, ст. 261 Цивільного кодексуоскільки порядок числення позовної давності не може бути змінений за угодою сторін.

Обрано керівництво Науково-консультативної ради

Пленум ВСУ 23 травня обрав керівництво Науково-консультативної ради. Головою призначений Віктор Кривенкозаступником голови - Василь Гуменюквченим секретарем - Олександр Константый. У Положення про Науково-консультативну раду при ВСУ внесені зміни відносно обрання голови, заступника і вченого секретаря. Віднині вони обираються з числа суддів ВСУ і працівників апарату судна, які мають наукову міру доктора або кандидата юридичних наук, і звільняються Пленумом Суду шляхом відкритого голосування.

Вищий адміністративний суд Ураины

Роз'яснена юрисдикція адмінсудів

На Пленумі Вищого адміністративного суду 15 травня були прийняті: постанова № 6яким внесені зміни в постанову від 20 травня 2013 року № 8 "Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів"; постанова № 7 про внесення змін до постанови від 25 червня 2009 року № 1 "Про судову практику розгляду суперечок відносно статусу біженця і особи, що потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця або особи без громадянства з України і суперечок, пов'язаних з перебуванням іноземця і особи без громадянства в Україні". Роз'яснено, що юрисдикція адмінсудів не поширюється на публічно-правові суперечки про відміну арешту на майно, який накладений слідчим суддею або судом у кримінальній справі в порядку, передбаченому главою 17 Карного процесуального кодексу. У свою чергу, позовні заяви іноземців і осіб без громадянства відносно оскарження рішень про їх примусове повернення, а також позовні заяви Міграційної служби, органів охорони державного кордону або органів Служби безпеки України про примусове видворення іноземців і осіб без громадянства подаються до місцевого загального суду як адміністративний по місцезнаходженню відповідного органу.

Існування адмінсудів запропоновано закріпити в Конституції

На засіданні Пленуму були схвалені законодавчі пропозиції відносно системи судочинства, які спрямовані в Тимчасову спекомиссию ВР з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції. Згідно позиції суддів ВАСУ, частина третю ст. 124 Конституції пропонується викласти в наступній редакції: "Судочинство в країні повинне здійснюватися Конституційним Судом України, адміністративними судами і судами загальної юрисдикції". Окрім цього, в ст. 125 пропонується окремо прописати організаційну структуру системи адміністративних судів, а саме, вказати, що в системі адмінсудів діють апеляційні і окружні адмінсуди. А судом касаційної інстанції в системі адміністративних судів є Вищий адміністративний суд України.

Припинена пересилка в Крим листів стосовно звернень громадян

ВАСУ тимчасово, у зв'язку з відмовою "Укрпошти" в прийомі поштових відправлень, адресованих кримчанам, припинив пересилку листів в Крим. Авторам звернень або запитів з АР Крим і міста Севастополя запропоновано окрім зворотної поштової адреси додатково вказувати, у разі її наявності, адресу електронної пошти. Інформаційні звернення і запити можна подати у ВАСУ в електронному вигляді за адресою: vasu@vasu.gov.ua.

Вищий господарський суд України

Роз'яснена осудність справ господарських судів Криму

ВХСУ в листі від 15 травня 2014 року № 01-06/615/14 роз'яснивщо рассмотривать справи господарського суду АР Крим уповноважений господарський суд Київської області, господарського суду міста Севастополя - господарський суд міста Києва, Севастопольського апеляційного господарського суду - Київський апеляційний господарський суд. За тими ж правилами осудності розглядаються господарськими судами і підвідомчі їм поділа, пов'язані з нанесенням збитку суб'єктами іноземної держави - нерезидентами. ВХСУ вказав, що приписи ст. 12 Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" підлягають застосуванню відносно справ усіх категорій (включаючи справи про банкрутство) і на будь-якій стадії розгляду справ.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

ВССУ в листі від 7 травня 2014 року № 10-644/0/4-14 роз'яснивщо перелік ознак, по яких не може бути привілеїв або обмежень в реалізації трудових прав громадян, не є вичерпним. Зокрема, неприпустимо порушення рівності трудових прав громадян не лише на підставі ознак, вказаних в ч. 2 ст. 24 Конституціїст. 21 КЗоТп. 2 ч. 1 ст. 1 Закону "Про принципи запобігання і протидії дискримінації в Україні", але і за ознаками віку, кольори шкіри, іншими фізичними ознаками (вага, ріст, порушення мови, недоліки особи), сімейного стану, сексуальної орієнтації і так далі

Інші новини

Миндоходов узагальнило судову практику відносно визначення (коригування) митної вартості товарів.

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправність і відмінив рішення позачергового з'їзду адвокатів про обранні членів Вищої ради юстиції Олексія Резникова, Павла Гречковского і Сергія Балаца.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини