Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники закликають змінити умови амністії сепаратистів

22 травня 2014, 18:00
138
0
Реклама

Правозахисники звернулися до Прем'єр-міністра, голови ВР, депутатів з приводу законопроекту "Про недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій цивільного протистояння, які почалися 22 лютого 2014 року".

Як вказано в зверненні, урядовий законопроект № 4667-3 за своєю суттю не є законом про амністію і не містить положення про амністію (оскільки амністія - це звільнення від покарання певних категорій осіб, що скоїли злочини). Законопроектом передбачається звільнення від відповідальності вказаних осіб і неможливість проведення розслідування цілого ряду карних виробництва отже, неможливість встановлення винних у вчинених злочинах, неможливість отримання потерпілими відповідного статусу в карному процесі, отримання відшкодування збитку.

Проект містить положення про звільненні від відповідальності за тяжкі злочинищо прямо суперечить Європейській конвенції з прав людини і чинного законодавства України, відмічають підписанти. Ухвалення законопроекту в запропонованій редакції не понизить напруги в суспільстві, а навпаки спричинить хвилю обурення і загострення протистояння.

Крім того, документ містить "принцип заручників" - ВР знову ставить українську державу в один ряд з піратами і терористами, що використовують інститут "заручників" як інструмент впливу на ситуацію.

У зв'язку з цим правозахисники пропонують внести зміни у проект ще до винесення його на розгляд парламенту, а саме:

- привести положення вказаного законопроекту у відповідність із Законом "Про застосування амністії в Україні";

- виключити ст. 3 законопроекти, передбачити необхідність розслідування усіх злочинів, встановлення винних, визнанні осіб потерпілими в межах карних виробництв і фіксації незаконності вказаних дій і тільки після цього - звільнення від покарання;

- передбачити, що звільнення від покарання в карних процесах відносно злочинів, якими причинна шкода потерпілим, можливо лише за умови примирення з потерпілими і відшкодування шкодинанесеного їм в повному об'ємі;

- обмежити коло осібвідносно яких застосовується амністія, тільки громадянами України і особами без громадянства, а також обмежити злочини, що підпадають під амністію територіально, - Луганською, Донецькою областю і р. Одесой;

- у ст.1 законопроекту відмітити, що звільнення від карної відповідальності осіб, які були учасниками масових акцій цивільного протистояння, можливо лише за тієї умови, що їх дії не є тяжкими і особливо тяжкими злочинами.

Джерело: УХСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини