Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи доцільно в Україні створювати інститут бізнес-омбудсмена?

19 травня 2014, 13:28
164
0
Реклама

Доцільність створення в Україні інституту бізнес-омбудсмена не є панацеєю для формування нормального бізнес-середовища. У нас вже налічується досить багато організацій підприємців, союзів, федерацій і тому подібне, які призначені для захисту і відстоювання інтересів бізнесменів, у тому числі і перед державними органами. Створення ще одного повинно бути підпорядковано основному критерію - ефективності роботи, об'єктивності і незалежності від інтересів конкретних груп. Відповідно, основне питання полягає в характері взаємин цих організацій (у тому числі і бізнес-омбудсмена) з державою. Якщо організація відстоює інтереси певної групи або готова відстоювати інтереси усіх бізнесменів, але не має ефективного механізму їх відстоювання, то немає сенсу навіть створювати її. Правильніше буде відкоригувати діяльність наявних, підвищити ефективність їх роботи.

Світова практика інститутів омбудсмена передбачає різні його види. Одним є і бізнес-омбудсмен. Необхідність видів омбудсмена визначається сферою життя, в якій потрібно такого чиновника. Такі своєрідні посередники існують в деяких країнах. Зокрема існує і омбудсмен Європейського союзу, до якого можуть звертатися як фізичні, так і юридичні особи, тобто він повноважний розглядати і скарги бізнес-структур.

Якщо говорити про повноваження без оцінки необхідності в Україні такого інституту, то основними повноваженнями, якими варто наділити бізнес-омбудсмена являються : можливість приймати і розглядати звернення юридичних і фізичних осіб (суб'єктів бізнесу), право збору інформації у державних і недержавних структур по цих зверненнями, можливість внесення обов'язкових для розгляду пропозицій державним органам, право контролю за розглядом цих пропозицій, наявність юридичної відповідальності за їх неналежний розгляд, нерозгляд і невиконання. Головне питання - якість виконання цих функцій адекватність сприйняття і реалізації її пропозицій державними органами Основний механізм, якого потребує бізнес-омбудсмен, - реалізації його пропозицій, їх адекватний, оперативний і повний розгляд державними органами, наявність контролю за цим розглядом.

Це можливо тільки при прозорій системі формування і роботи цього інституту, безсторонності, об'єктивності у своїй діяльності, принциповій позиції, незалежно від статусу, положення, політичної орієнтації.

Кирило Казакадвокат, партнер ЮФ "ККД Консалтинг"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини