Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які штрафи загрожують за перевищення лімітів готівкових розрахунків?

Реклама

Миндоходов в роз'ясненні від 14 травня 2014 року вказало, що розрахунки між юрособами і за участю фізосіб, пов'язані із здійсненням ними підприємницькій діяльності, здійснюють у безготівковій формі. Якщо інше не встановлене законом, то вони можуть здійснюватися і готівкою.

Постановою Нацбанку від 6 червня 2013 року № 210 встановлені обмеження готівкових розрахунків впродовж дня:

- для підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня у розмірі 10 000 грн.;

- для фізособи з підприємством (підприємцем ) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150 000 грн.;

- для фізосіб між собою по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 грн.

Фізособи мають право просуществлять розрахунки на суму, що перевищує 150 000 грн.шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення і / або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в національній валюті).

Таким чином, обмеження готівкових розрахунків поширюється як на ситуації внесення готівки громадянами в касу підприємств (підприємців), так і на випадки виплати підприємствами (підприємцями) готівкових засобів громадянам.

При цьому обмеження не поширюється на:

1) розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами і державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування і добродійну допомогу;

3) використання засобів, виданих на відрядження.

Миндоходов відмітило, що Указом Президента від 12 червня 1995 року № 436/95 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм по регулюванню звернення готівки" не передбачена відповідальність за правопорушення в частині перевищення встановлених лімітів розрахунків готівкою. У разі здійснення суб'єктами господарювання розрахунків готівкою понад встановлену граничну суму, такі платники притягуються до відповідальності згідно з нормами Кодексу про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст. 163-15 КоАП такі порушення спричиняють за собою накладення штрафу на ФОП від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (1700 - 3400 грн.). Якщо ж особа впродовж року вже притягувалася до адмінвідповідальності за таке ж порушення, то розмір штрафу значно зростає - від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (8500 - 17000 грн.).

Нагадаємо, Нацбанк планує понизити граничну суму готівкових розрахунків за участю фізичних осіб до 100 тисяч грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини