Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано строго карати суддів за невиконання обов'язків по захисту прав людини

14 травня 2014, 15:21
126
0
Реклама

Законопроектом № 4853 нардеп К. Бондарев пропонує внести зміни Карний кодекс Українидоповнивши його новою статтею 375-1 з назвою "Невиконання суддею загальних обов'язків відносно захисту прав людини і (чи) невизнання істотними порушень прав людини і засадничих свобод".

Згідно з проектом, частина перша статті визначає склад відповідного карного правопорушення і покарання у виді обмеження свободи на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 1 до 3 років. Частина друга (кваліфікований склад злочину) - ті ж діяння, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, які у кожному конкретному випадку визначатимуться судом. Санкція - позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 1 до 3 років.

Необхідність ухвалення цього законопроекту обумовлена закріпленням у новому КПК інституту контролю з боку судді за дотриманням прав людини і засадничих свобод при здійсненні карного виробництва, як на стадії досудового розслідування, так і під час судового розгляду карного виробництва.

Ст. 206 КПК закріплено загальні обов'язки судді по захисту прав людини, які він зобов'язаний виконувати, а ст.87 - випадки, коли суддя зобов'язаний визнати істотними порушеннями прав і основних свобод людини.

Проте, як відмічає депутат, в практичній діяльності часто судді не виконують покладені на них законом обов'язку, внаслідок чого порушуються основні права і свободи людини.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини