Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутатів закликають прискорити реформу прокуратури

14 травня 2014, 12:22
136
1
Реклама

Представники громадських організацій і експерти закликають українську владу прискорити реформу прокуратури. Що відповідає законопроект № 3541 вже був прийнятий Верховною Радою у першому читанні восени минулого року і отримав позитивне укладення Венеціанської комісії, проте профільний комітет ВР досі не підготував його до другого читання.

У своєму укладенні Венеціанська комісія відмітила, що в законопроекті "закладено досить міцну основу відповідно до європейських стандартів і потреб сучасної системи карної юстиції... Проект Закону є хорошою основою для завершення реформи прокуратури" (п.п. 193, 196 укладень Венеціанської комісії від 11-12 жовтня 2013 року).

Як відмітив виконавчий директор Українського союзу Хельсінкі з прав людини Аркадій Бущенко, українська прокуратура - орган, який майже не змінився з радянських часів, і досі залишається структурою, яка практично керує карним процесом, давить на суди, закриває очі на тортури (що неодноразово відмічав Європейський суд з прав людини). А 15 тисяч прокурорів, які містяться за рахунок платників податків, - кількісний показник, який втричі перевищує середньоєвропейську статистику.

Експерти переконані: щоб змінити ситуацію, законодавцям треба проголосувати законопроект "Про прокуратуру" в другому читанні, з внесенням правок. Це спричинить позбавлення прокуратури практично усіх властивих їй функцій, окрім підтримки державного звинувачення в судах.

Також до законопроекту пропонуються правкиякі містять в собі вимогу повної люстрації прокурорів впродовж року, і скорочення числа прокурорів в три рази (з 15 до 5 тисяч).

Законопроектом також передбачено прозорий конкурсний відбір прокурорів і ефективна процедура оскарження дій цих посадовців. Зокрема, кожна скарга прокурора повинна розглядатися на дисциплінарній комісії.

"Що змінить така реформа для звичайних громадян? По-перше, прокуратура буде позбавлена можливостей перевіряти бізнес. Адже загальновідомо, що цей орган на практиці часто використовується для тиску на бізнес-конкурентів. Крім того, залишаться в історії безчинства прокуратури відносно арештів затриманих активістів", - додав Роман Куйбида, замголови правління Центру політико-правових реформ, експерт громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ".

Джерело: УХСПЧ.

Близько місяця тому ГПУ
повідомляла, що проект готується до другого читання, і прийняття очікується найближчим часом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини