Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевіряючих зобов'яжуть персонально відповідати за заподіяний підприємцям шкода

13 травня 2014, 15:21
292
5
Реклама

Верховна Рада сьогодні прийняла у першому читанні законопроект № 3216-1 про внесення змін відносно відповідальності посадових і службових осіб органів державного нагляду (контролю).

Законопроектом пропонується внести зміни в статтю 9 Закону про основні принципи держнагляду (контролю) у сфері госпдіяльності, згідно з якими шкода, заподіяна фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями або бездіяльністю посадового або службового обличчя органу державного нагляду (контролю)відшкодовується за рахунок засобів держбюджету, передбачених для фінансування цього органунезалежно від провини цієї особи.

При цьому відповідна посадова або службова особа несе перед державою відповідальність в порядку регресу у розмірі виплаченого з бюджету відшкодування.

Таким чином, внесення запропонованих змін створить механізм персональній матеріальній відповідальності посадових і службових осіб органів державного нагляду (контролю) за збитки, заподіяні їх діями або бездіяльністю.

На сьогодні механізм такого відшкодування не визначений. При цьому суб'єкти господарювання досить часто виявляються за ситуації, коли під час здійснення перевірок їх права порушуються посадовими і службовими особами органів держнагляду (контролю). Такі неправомірні дії завдають значного матеріального збитку суб'єктам господарювання, а до відповідальності відповідні посадовці практично ніколи не притягуються. Суб'єктам господарювання неможливо добитися відшкодування, оскільки такі збитки повинні відшкодовуватися за рахунок бюджетних коштів, передбачених таким органом державного нагляду (контролю). Звідси витікає, що у разі, коли відповідний орган не передбачив такі гроші на наступний бюджетний рік, то господарюючий суб'єкт не отримає ніякої компенсації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини