Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР має намір дозволити реєстрацію землі на підставі документації, розробленої до 2013 року

13 травня 2014, 15:01
137
0
Реклама

Верховна Рада України сьогодні прийняла у першому читанні законопроект № 2193а про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно формування земельних ділянок і їх держреєстрації на підставі документації по землеустрою, розробленої до 2013 року.

Законопроектом передбачається доповнити Розділ Перехідні положення Земельного кодексу новим пунктом, згідно з яким формування земельних ділянок (окрім документів, певних ст.79-1 ЗК), може здійснюватися на підставі технічної документації по землеустрою відносно складання документів, що засвідчують право власності на земельні ділянки, право користування земельними ділянками, розробленою до 2013 року на підставі рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Документ розроблений з метою захисту інтересів осіб, які до 2013 року почали процедуру отримання земельних ділянок у власність або користування із земель державної і комунальної власності, але враховуючи законодавчі зміни, які сталися минулого року, не встигли довести цю процедуру до кінця.

Нагадаємо, що 1 січня 2013 року набула чинності нова стаття 79-1 Земельного кодексу України, якою був визначений винятковий перелік документації по землеустрою, на підставі якої здійснюється формування земельних ділянок (проект землеустрою відносно відведення земельної ділянки; технічна документація по землеустрою відносно ділення і об'єднання земельних ділянок; проект землеустрою по благоустрою територій населених пунктів).

До 2013 року переважна більшість земельних ділянок в процесі здійснення їх безкоштовної приватизації громадянами України формувалася на підставі технічної документації, яка була розроблена до 2013 року за замовленням і за засоби громадян. Але рішення про передачу ним земельних ділянок у власність органи влади не встигли прийняти до зазначеного терміну. Сьогодні ці громадяни вимушені для реалізації свого права на отримання земельної ділянки у власність замовляти проекти землеустрою відносно відведення земельної ділянки, які значно дорожче за документацію, а також мають складний порядок узгодження. За попередніми підрахунками загальна кількість таких громадян складає десятки тисяч, відмічає автор проекту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини