Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому референдуми на сході України юридично нікчемні?

13 травня 2014, 10:32
219
4
Реклама

Виходячи з характеру проведених "референдумів", треба говорити про те, що загального вказані події мають з Конституцією, законами України або нормами міжнародного. Відповідь - нічого.

Враховуючи кількість правопорушень, що відбуваються на території Донецької і Луганської областей, можна сказати, що був не просто грубо порушений конституційний лад і правова система України, а створено їй деяку незаконну альтернативу.

Юридична нікчемність подібних "референдумів" підтверджується, зокрема наступним:

- порушення статей 1, 2 Конституції України в частині незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України;

- порушення статті 73 Конституції України, згідно якої виключно всеукраїнським референдумом вирішується питання про зміну території України;

- порушення статей 132, 133 Конституції в частині єдності і цілісності державної території України, існуючої системи адміністративно-територіального устрою України;

- незважаючи на відсутність спеціального закону про місцеві референдуми, порядок проведення минулих заходів повергає в шок юридичну громадськість, оскільки були грубо порушені принципи виборчого права, що сформувалися в Україні, відносно голосування: свободи, добровільності, таємності, безпосередності, забезпечення належних умов для такого голосування.

Більше того, безпосередньо дії з проведення "референдумів" мають явні ознаки відразу декількох злочинів:

1. Посягання на територіальну цілісність України (ст.110 Карного Кодексу) - покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років або довічно.

2. Державна зрада (ст.111 Карного Кодексу України) - позбавлення волі до 15 років.

Олег Малиневский

Крім того, події навколо "референдумів" свідчать про наявність в діях їх організаторів ознак і інших злочинів, зокрема перешкода законної діяльності Збройних сил України і інших військових формувань (ст.114-1 УК), групове порушення громадського порядку (293 УК), масові безлади (ст.294 УК), наруга над державними символами (ст.338 УК), захоплення державних або громадських будов і споруд (ст.341 УК), опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу (ст.342 УК), загроза або насильство відносно державного або громадського діяча (ст.346 УК), умисне знищення або ушкодження майна працівника правоохоронний органу (ст.347 УК), посягання на життя працівник правоохоронний орган (ст.348 УК), захоплення представник влада або працівник правоохоронний орган як заручник (ст.349 УК), інший злочин.

Небезпека ситуації полягає в тому, що вказані вище злочини проти конституційного ладу, громадського порядку і авторитету органів державної влади, створюють сприятливі умови для стрімкого росту злочину проти власності, здоров'я і життя громадян території, що охоплюються псевдореферендумами.

Олег Малиневскийпартнер юридичної компанії FCLEX

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини