Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ повернув купівлю валюти фізособами по паспорту

13 травня 2014, 09:40
433
1
Реклама

Нацбанк України постановою правління № 249 від 30 квітня 2014 року затвердив нову Інструкцію про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території (зареєстровано в Мінюсті 7 травня).

Згідно з документом, продаж банком готівкової іноземної валюти фізособам-резидентам в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 тис. грн., здійснюється на підставі документу, що засвідчує особу і підтверджувального резидентность. Копії документів, як і раніше, залишаються в документах дня банку.

Крім того, купівля банком готівкової інвалюти у фізичних осіб на суму, що не перевищує в еквіваленті 150 тис. грн.і операції по конвертації (обміну однієї іноземної валюти на іншу) здійснюються без документущо засвідчує особу, з вказівкою в квитанції про здійснення валютно-обмінної операції прізвища, імені і по батькові клієнта.

Купівля банком готівкової іноземної валюти у фізособи-нерезидента по його згоді може здійснюватися без оформлення довідки-сертифікату про здійснення обміну валюти.

Операції конвертації іноземної валюти і купівля банком іноземної валюти у фізичних осіб на суму, що перевищує у еквіваленті 150 тис. грн.здійснюються відповідно до вимог законодавства України про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, які припускають ідентифікацію клієнта.

Крім того, тепер банк може не здійснювати додаткову ідентифікацію клієнта під час проведення валютно-обмінних операцій, якщо цей клієнт вже ідентифікований у банку. Банк повинен перевірити тотожність даних, внесених в клієнтську базу, і даних, вказаних в пред'явленому документі. В підтвердження раніше проведеній ідентифікації в квитанції має бути вказаний номер справи з юридичного оформлення рахунку клієнта або номер відкритого рахунку.

Зміни також торкаються порядку організації роботи банків, фінансових установ під час здійснення валютно-обмінних операцій, а саме:

- робоче місце касира має бути обладнане так, щоб клієнт міг спостерігати за перерахуванням грошей;

- до кінця 2014 року приміщення каси банку, фінансової установи, пункту обміну іноземної валюти повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів НБУ по технічному стану і організації охорони приміщень;

- встановлюється обов'язкова вимога відносно наявності програмних комплексів, що забезпечують контроль за об'ємами валютно-обмінних операцій в межах банку - юридичної особи, фінансової установи;

- уніфікована і спрощена квитанція про здійснення валютно-обмінних операцій.

Також постанова № 249 відміняє необхідність реєстрації пунктів обміну іноземної валюти в територіальному управлінні Національного банку, встановлюється вимога про надання територіальному управлінню повідомлення про початок його роботи.

Як і раніше, курс купівлі і продажу іноземних валют за гривни встановлюється головою правління банку до початку робочого дня відповідно до наказу і залишається незмінним впродовж операційного дня. Також діє заборона на встановлення обмеження відносно номінала, ознак зношеності і року емісії платіжних банкнотів.

Постанова № 249 набуває чинності через 15 днів з дня його офіційної публікації (готується до публікації 23 травня 2014 року).

За інформацією прес-служби НБУ.

Нагадаємо, що Нацбанк
відмінив здійснення валютно-обмінних операцій по документах у кінці березня 2014 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини