Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпідприємництво критикує проект про мораторій на розміщення зовнішньої реклами в столиці

7 травня 2014, 19:02
223
0
Реклама

За результатами опрацювання положень проектів актів органів місцевого самоврядування, якими передбачається регулювання процедур видачі документів дозвільного характеру, держслужбою з питань підприємництва встановлені випадки спроби вказаних органів вводити не передбачені законодавством "особливості" такого регулювання.

Так, проектом розпорядження КМДА "Про встановлення мораторію на розміщення зовнішньої реклами і реклами на транспорті в місті Києві" пропонується встановити до 01.05.2015 в місті Києві мораторій на прийом заяв про надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами (з окремими виключеннями)а також на прийом заяв про надання согласий на розміщення реклами на транспорті комунальної власності територіальної общини міста Києва.

Вказаний Проект суперечить ч. 1 ст. 42 Конституції України, згідно якої кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, а також ч. 4 ст. 12, ч. 3 ст. 18, ч. 2 ст. 25 і ст. 31 Господарського кодексу України, згідно з якими обмеження відносно здійснення підприємницької діяльності, а також перелік видів діяльності, в яких забороняється підприємництво, встановлюються Конституцією України і законома приймати акти або здійснювати дії, які визначають привілейоване положення суб'єктів господарювання тієї або іншої форми власності, або ставлять в нерівне положення окремі категорії суб'єктів господарювання, заборонено.

До того ж, введення вказаного мораторію не відповідає ч. 5 ст. 5 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", згідно з яким держадміністратор має право відмовити в прийнятті заяви на отримання документу дозвільного характеру і документів, які додаються до нього, у разі представлення суб'єктом господарювання документів, необхідних для отримання документу дозвільного характеру, не в повному об'ємі. Інших підстав для відмови, зокрема, дії "мораторіїв", рішень місцевих органів влади або органів місцевого самоврядування, Закон не визначає.

За результатами розгляду проекту Госкомпредпринимательством надісланий лист в КМДА про необхідність приведення положень проекту у відповідність з вимогами законодавства.

Служба обіцяє і надалі вживати заходи реагування за результатами розгляду відповідних проектів актів місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування, і просить підприємців і зацікавлених осіб інформувати відносно згаданого проекту за адресою kiev dkrp@ukr.net.

Джерело: Держпідприємництво.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини