Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Центрвиборчком розповів про повноваження спостерігачів від іноземних держав на президентських виборах

Реклама

Центральна виборча комісія постановою від 30 квітня 2014 року № 436 затвердила роз'яснення відносно окремих питань здійснення офіційними спостерігачами від іноземних держав, міжнародних організацій і особами, їх супроводжуючими, своїх повноважень на виборах Президента.

Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації ЦВК і припиняються після встановлення результатів виборів, окрім випадків дострокового припинення повноважень або відміни реєстрації офіційних спостерігачів.

Громадяни України, іноземці або особи без громадянства, що володіють українською мовою, можуть супроводжувати зареєстрованих офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій на території виборчих дільниць і під час засідань виборчих комісій виключно для виконання функцій перекладача (не більше за одну людину з кожним офіційним спостерігачем).

Офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, а також особи, які їх супроводжують (перекладачі), мають право бути присутнім без дозволу або запрошення відповідної комісії на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів і встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів або в день повторного голосування в приміщенні, де проводиться голосування.

Офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій не мають права втручатися в роботу виборчої комісії, здійснювати дії, що порушують законний хід виборчого процесу, або неправомірний заважати членам виборчої комісії здійснювати свої повноваження; заповнювати замість виборця (у тому числі і на його прохання) виборчий бюлетень або іншим чином порушувати таємницю голосування і використовувати свій статус в діяльності, не пов'язаній із спостереженням за ходом виборчого процесу. Це обмеження поширюється і на осіб, які супроводжують офіційних спостерігачів (перекладачів), під час безпосередньої роботи з ними.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини