Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україні радять переглянути межі застосування спецзасобів відносно ув'язнених

29 квітня 2014, 13:13
151
0
Реклама

Європейський комітет з попередження тортур і нелюдяного або принижуючого гідність звернення або покарання (далі - ЕКПП) сьогодні опублікував Доповідь за результатами останнього періодичного візиту в Україну в жовтні 2013 р.

Основною метою візиту був повторний перегляд умов утримання осіб, затриманих правоохоронними органами, а також умов під вартою у рамках попереднього укладення, зокрема, у світлі нового КПК.

Делегація відвідала ряд пенітенціарних установ м. Києва, АР Крим, Дніпропетровською, Одеською і Вінницькою областей.

Головні висновки і рекомендацій ЕКПП :

1) охорона правопорядку.

Новий КПК разом з системою безкоштовної правової допомоги сталі дієвими практичними засобами боротьби з жорстоким поводженням з боку співробітників правоохоронних органів. Проте, ризик жорстокого поводження залишається високим для затриманих осіб, які відмовляються від співпраці з правоохоронцями.

Крім того, особи, які містяться за межами столиці, підпадають під більший ризик піддатися жорстокому поводженню або тортурам.

Влада повинна розвивати етичну поведінку серед співробітників ОВД, переглянути межі застосування фізичної сили і спецзасобівудосконалити стандарти проведення допитів, удосконалити процедуру доступу до адвоката і гарантувати право на медогляд.

2) тюремні питання.

Що стосується древньої проблеми переповненості СІЗО, спостерігалося скорочення числа ув'язнених, в основному в результаті набуття чинності нового КПК, а також ширшого застосування альтернатив тюремному укладенню.

Комітет відмітив, що ніяких рішучих дій не було зроблено по оновленню матеріальної бази у більшості відвідуваних СИЗО або впровадження програми діяльності за межами камер для дорослих ув'язнених.

Положення ув'язнених-чоловіків, які можуть бути засуджені або засуджені до пожиттєвого ув'язнення, яке було предметом жорсткої критики у минулому, залишається в основному незмінним.

Також можливі залякування або карні дії проти ув'язнених до, в час і після візитів ЕКПП. У своїй доповіді ЕКПП призвав українську владу вжити подальші заходи по усуненню цієї проблеми, зокрема, шляхом перегляду процедури розслідування цього питання, застосування санкцій за залякування, репресії будь-якої особи, позбавленої свободи, за спілкування з ЕКПП (чи будь-якими іншими органами запобігання і боротьби з тортурами і іншими формами жорстокого поводження).

3) виконання.

ЕКПП звернувся з проханням до української влади надати впродовж 6 місяців відповідь, яка міститиме повний звіт про заходи, прийняті для виконання рекомендацій.

ЕКПП попросив надавати інформацію кожні два місяці (до кінця 2014 р.) за результатами майбутніх розслідувань відносно можливих погроз або відповідних дій проти (що були) ув'язнених, які містилися під час візитів ЕКПП в 2012 і 2013 рр. у виправній колонії № 25 в Харкові, № 81 в Стрижавке, і у в'язниці № 3 в Кривому Розі, а також детальний звіт про конкретні заходи, прийняті для досягнення цих результатів.

Нагадаємо, що 23 квітня 2014 р. Кабмін прийняв рішення про створенні при Мінюсті Комісії з питань державної політики у сфері виконання карних покарань.

На сьогодні відповідно до доручення Міністра юстиції України П. Петренко, по фактах порушень прав людини в установах пенітенціарної системи, інспектованих ЕКПП, зроблений ряд службових перевірок.

З повним текстом звіту ЕКПП можна ознайомитися по посиланню.

Також читайте: Омбудсман знайшла недоліки умов утримання ув'язнених в Лук'янівському СІЗО.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини