Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо "Газпром" не погодиться продавати газ за старою ціною, Україна піде до суду

28 квітня 2014, 17:23
133
0
Реклама

Уряд України і НАК "Нафтогаз України" прийняли рішення про початок процедури подачі судового позову на російську компанію "Газпром". Сьогодні російському монополістові відправлено передарбітражна нота, повідомив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він відмітив, що питання подальшої процедури двосторонніх стосунків з російським "Газпромом" обговорювалося під час сьогоднішнього засідання СНБО.

"Впродовж 30 днів, відповідно до умов контракту, російський монополіст зобов'язаний дати чітку відповідь з декількох питань. Перший з них - питання ціни на газ. Ми наполягаємо на тому, що ціна, встановлена для України, починаючи з поточного року, є ринковою, і ми наполягаємо на продовжені цієї ціни"- відмітив Прем'єр-міністр.

Арсеній Яценюк нагадав позицію державної компанії НАК "Нафтогаз України" з цього питання: "Ми направили декілька повідомлень російського монополіста "Газпрому" з приводу того, що Україна готова платити за російський природний газ ціну, яка була надана Україні починаючи з 2014 р., а саме 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу".

У тому випадку, якщо "Газпром" дасть позитивну відповідь на продовження ціни, яка була встановлена з початку поточного року, і підпише відповідно угоду, Україна невідкладно погасить борг у розмірі 2,2 млрд. доларівсформований в основному попереднім урядом.

По словах А. Яценюка, російський монополіст також повинен дати відповідь на питання відносно ряду положень газового контракту : "Україна вимагає невідкладного їх перегляду".

Українська сторона пропонує російському "Газпрому" зустрітися на нейтральній території - не в Москві, а в Лондоні - для обговорення передарбітражної претензії української сторони.

Якщо впродовж 30 днів відповідні домовленості не будуть досягнуті, це означає, що з передарбітражного врегулювання ми переходимо в судовий розгляд суперечки з російським "Газпромом", підкреслив Прем'єр-міністр.

Ми вважаємо нашу позицію законною, сильною. Український уряд чітко задекларував: ми боротимемося за наші національні права і національні інтереси усіма законними методами. Основний законний метод - це суд в Стокгольмі, сказав Арсеній Яценюк.

Джерело: Урядовий портал.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини