Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Асоціація юристів представила НКЦБФР свою Концепцію реформування корпоративного законодавства

25 квітня 2014, 16:39
606
0
Реклама

Ситуація, яка склалася в країні, дає поштовх для об'єднання зусиль державних органів і юристів для активної роботи у напрямі вдосконалення законодавства, зокрема, у сфері регулювання діяльності акціонерних товариств. Таке переконання висловив член Правління АЮУ Вадим Самойленко (партнер ЮФ "Астерс")вітаючи учасників круглого столу.

Цю думку підтримав і член НКЦБФР Анатолій Амелин: "Комісія, будучи регулятором на ринку, являється в той же час і регулятором балансу інтересів акціонерів, а юристи, як представники реального сектора, краще за усіх знають проблематику цієї сфери, також знаходяться в пошуку балансу і можуть надати експертну допомогу Комісії в її роботі". "Основна позиція Комісії будується на двох постулатах: захист прав інвесторів і створення умов для ефективного розвитку ринку", - додав він.

Говорячи про баланс інтересів, Анатолій Амелин згадав історію розвитку корпоративного законодавства, де спочатку на першому місці завжди були інтереси держави і адміністративне регулювання, які трансформувалися в захист інтересів мажоритарних акціонерів. Пізніше з'явилося усвідомлення необхідності захисту прав миноритариев і пошуку ефективного балансу, враховуючи потреби ринку.

"Зараз ринок налічує від 3 до 5 млн. фізичних осіб-акціонерів, тому, передусім, треба стежити за дотриманням їх інтересів і прав власності. Раніше на Україні було близько 30 тис. АТ, зараз число скоротилося до 15 тис. Минулого року припинили свою діяльність близько 6 тыс емітентів. Таким чином, Комісія звільняє ринок від компаній, які формально вважалися АТ, проте де-факто вже були викреслені з правового поля і не брали участі в життя ринку", - повідомив пан Амелин.

Однією з найважливіших подій у сфері реформування корпоративного законодавства доповідач назвав торішню депозитарною реформу. Створення єдиного депозитарію наблизило Україну до інтеграції в міжнародний фінансовий сектор, що, у свою чергу, спричиняє за собою необхідність адаптації законодавства до стандартів і директив Європейського Союзу. Саме це є одним з основних пріоритетів подальшої роботи НКЦБФР : "На даний момент ми вже адаптували близько 80% процедур до стандартів Євросоюзу", - поділився інформацією Анатолій Амелин.

Алла Папаикадиректор департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦБФР (на фото), розповіла, що зараз Комісія активно працює у напрямі врегулювання проблеми існування "мертвих" компаній і акціонерів, яка є дуже актуальною. Говорячи про законодавчі ініціативи в цій сфері, Алла Папаика позитивно оцінила проект Закону України "Про удосконалення діяльності акціонерних товариств", який зараз знаходиться на розгляді в парламенті. "Незважаючи на узагальнену назву проекту, він містить ряд конкретних новел у сфері корпоративного управління, регулює діяльність корпоративного секретаря, передбачає можливість проведення загальних зборів шляхом заочного голосування, дає відповіді на низку запитань, пов'язаних з обов'язковим випуском акцій і т. д"., - відмітила вона.

У свою чергу, голова Комітету АЮУ по корпоративному праву і фондовому ринку, партнер АТ "Арцингер" Максим Черкасенкопредставив результати засідання Комітету, яке відбулося 17 квітня, зокрема, думки фахівців з ряду законопроектів, які зараз знаходяться на розгляді в парламенті.

Саму ж Концепцію реформування корпоративного законодавстваприйняту у рамках АЮУ, представив її автор, Леонід Антоненкорадник ЮФ Sayenko Kharenkо. Реформа, передусім, передбачає визнання наслідків концентрації акціонерного капіталу шляхом застосування до більшості акціонерних компаній режиму приватних компаній. По-друге, пропонується дерегуляция корпоративного права шляхом зменшення участі регулятора в питаннях залучення компаніями капіталу поза біржами і шляхом перетворення більшості імперативних норм, які застосовуються до приватних компаній, в диспозитивні (наприклад, спрощення порядку скликання і проведення загальних зборів, надання компаніям права вибору методу обліку прав власності на корпоративні права і тому подібне). І нарешті, реформа повинна створити передумови для формування публічної вартості акцій публічних компаній.

За результатами засідання було вирішено продовжити обговорення заявлених пропозицій на Експертній Раді НКЦБФР, яка відбудеться в травні ц.р. До цього часу АЮУ закликає своїх членів надати свої пропозиції до обговорюваних законопроектів і запропонованої Концепції реформування корпоративного права.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини