Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк просять відмінити заборону на беззалоговое споживче кредитування для банків, що провинилися

23 квітня 2014, 15:50
299
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" звернулася в Нацбанк України з приводу недоцільності повної заборони беззалогового споживчого кредитування платоспроможними банками, які перевищили допустимі рівні економічних нормативів і лімітів виключно із-за різких коливань валютного курсу.

УКБС відмічає, що введений постановою НБУ від 07.04.2014 № 202 заборона здійснення ряду операцій (в т.ч. видачі кредитів без забезпечення) банкам, які порушили будь-який економічний норматив із-за різкого росту курсу валют, є надмірно жорстким обмеженням.

Експерти УКБС вважають, якщо в діяльності роздрібних банків не було порушень нормативів капіталу і ліквідності, а лише кредитних нормативів, і за умови дотримання значень лімітів загальної відкритої валютної позиції і так далі, встановлення для цих банків обмежень, передбачених Постановою № 202, є несправедливим.
Для таких банків УКБС пропонує Нацбанку пом'якшити введено обмеження і дозволити споживче кредитування на суму до 50 тис. грн. на одно фізособаоскільки кредитувати населення у вказаних межах можуть навіть банки, які отримали стабілізаційний кредит (постанова НБУ від 13.07.2010 № 327).

Крім того, кредити, надані фізособі в розмірі до 50 тис. грн., відповідно до Положення про порядок формування і використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат по активних банківських операціях (затверджене постановою НБУ від 25.01.2012 № 23) класифікуються як несуттєві, і при формуванні банками резерву чинник забезпечення по таких кредитах не враховується.

Також експерти УКБС відмічають, що невизначеність ситуації в економіці країни (зокрема, волатильность курсу) і складність процедури капіталізації, позбавляє банки можливості нарощування в надкороткий термін регулятивного капіталу для вирівнювання значень економічних нормативів (згідно з вимогами постанови НБУ від 28.01.2001 № 368). Тому з метою виключення валютної складової при розрахунку нормативів, УКБС одночасно запропонував НБУ внести ряд тимчасових (до кінця 2014 р.) змін в Постанову № 368 про порядок розрахунку регулятивного капіталу.

Джерело: УКБС.

Також читайте: Як застосовувати постанову № 202 про обмеження для банків, встановлених з 8 квітня до 7 травня?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини