Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ присудив виплатити українцеві 18 тис. євро за рік незаконного перебування в психіатричній лікарні

22 квітня 2014, 13:05
191
1
Реклама

У Україні людина практично не має шансів оскаржити насильницьке приміщення в психіатричну лікарню, - такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини, ознайомившись із заявою Анатолія Руденко. 52-х літнього підприємця лікарі дніпропетровської психіатричної лікарні визнали психічно хворим і направили на примусове лікування.

Варто відмітити, що попереднє укладення за підписом цих же лікарів був абсолютно протилежним : "Анатолій Руденко не вимагає примусового лікування".

Ніяких аргументів чому рекомендації по одній і тому ж людині впродовж короткого часу настільки різняться, медики не надали.

Врешті-решт пан Руденко майже рік провів в психіатричній лікарні, не маючи можливості оскаржити своє там перебування або провести незалежну експертизу.

Після "звільнення" від примусового лікування Анатолій Руденко звернувся в Український союз Хельсінкі з прав людини, юристи якої організували для чоловіка незалежну експертизу. Виведення медиків було одностайним - людина не потребувала примусового лікування.

ЕСПЧ визнав порушення Україною статті 5 Європейській конвенції з прав людини - права на свободу і особисту недоторканість.

Європейський Суд відмітив, що Анатолій Руденко повністю залежав від органів влади, які вирішили не проводити незалежну експертизу і позбавили заявника шансів довести свою адекватність. Також ЕСПЧ відмітив, що національні суди, приймаючи рішення про примусову госпіталізацію пана Руденко, позбавили його можливості взяти участь в засіданні і захистити себе. Оскільки лікарі, що посадили його в психіатричну лікарню вирішили, що відвідувати судові засідання він не може.

ЕСПЧ присудив заявникові компенсацію у розмірі 18 тис. євро.

Джерело: УХСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини