Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати знову пропонують відкрити реєстр прав на нерухомість

Реклама

16 квітня 2014 року група депутатів подала у Верховну Радий законопроект 4728 "Про внесення змін до деяких законів України відносно розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції і захисту права власності".

Законопроектом пропонується викласти в новій редакції ст. 28 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили" і встановити, що інформація про зареєстровані права і їх обтяження, що міститься в Державному реєстрі прав, є відкритою і загальнодоступною. Физ- і юрособи можуть отримати зведення по об'єкту нерухомого майна в електронному вигляді через офіційний сайт Укргосреестра. Для отримання інформації необхідно зареєструватися на сайті. При цьому користувач повинен надати таку інформацію про себе:

- прізвище, ім'я і по батькові (за наявності);

- реєстраційний номер облікової картки платника податків;

- серію і номер паспорта громадянина України або реквізити іншого документу, що засвідчує особу.

Крім того, умовою доступу є здійснення оплати за надання інформації з Реєстру шляхом електронного платежу. Відмічено, що ці вимоги є додатковими гарантіями проти зловживання доступом до відомостей, особливо в частині доступу до персональних даних суб'єктів прав. Отримані персональні дані використовуються виключно для цілей ведення Реєстру і надаються у вигляді виписки суб'єктові прав про осіб, які діставали доступ до його даних, а також по запиту органу досудового розслідування, якщо така інформація потрібна в цілях конкретного карного виробництва (наприклад, про шахрайство з використанням даних реєстру).

Інформація про нерухоме майно також може надаватися в паперовому виді шляхом подачі заяви органам державної реєстрації прав або нотаріусам.

Для посадовців, органів влади і нотаріусів передбачена можливість пошуку в електронному вигляді даних в реєстрі як за суб'єктом права, так і по об'єкту нерухомого майна. Їх доступ до Реєстру здійснюватиметься за допомогою електронного цифрового підпису. Нагадаємо, 16 квітня був прийнятий Закон, що дозволяє нотаріусам надавати інформацію з Державного реєстру прав про державну реєстрацію прав і їх обтяжень у формі витягання, інформаційної довідки і виписки.

Також законопроектом пропонується встановити в Законі "Про Державний земельний кадастр", що будь-які физ- і юрособи мають право отримати відомості про земельну ділянку у формі виписки. Пропонується розширити перелік відомостей, що публікуються на офіційному веб-сайті Госземагенства, включивши в цей перелік відомості про земельні ділянки, передбачені ст.15 (кадастровий номер, місце розташування, опис меж, площа, цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель), склад угідь з вказівкою контурів будівель і споруд, їх назв, відомості про обмеження у використанні земельних ділянок, нормативна грошова оцінка), а також зведення про суб'єктів права власності і суб'єктах іншого речового права на земельні ділянки.

Відомості з кадастру надаються на тих же умовах, що і з Реєстру, після внесення плати.

Нагадаємо, на засіданні Верховної Ради 25 березня не вистачило голосів для прийняття хоч би одного з двох альтернативних проектів (№ 3378 і № 3378-1) відносно відкритості відомостей Державного реєстру прав. Варто відмітити, що законопроект 4728 значно ширше регламентує питання доступу до інформації, оскільки торкається не лише вільного отримання відомостей з Реєстру прав на нерухомість, але і відомостей про власників землі із земельного кадастру. До того ж, передбачена можливість використання отриманої в електронному (через інтернет) або паперовому вигляді інформації, в якості офіційної. Встановлення плати за отримання інформації про майнові права і їх обтяження дозволить забезпечити діяльність реєстрів шляхом самоокуповування.

На користь ухвалення законопроекту депутати наводять той факт, що із-за закритості реєстру прав і земельного кадастру інформацію отримують незаконним шляхом, нею торгують на тіньовому ринку. "Закритість цієї інформації створює стимули надати зацікавленим особам ці дані за грошову винагороду і сама по собі є чинником, що сприяючим і викликає корупцію. Оскільки існує постійний запит на цю інформацію, зацікавлені особи все одно отримуватимуть потрібну ним інформацію про чужих речові права усіма можливими способами"- відмічено в пояснювальній записці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини