Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалений законопроект, що зобов'язує юрособ запобігати корупції

15 квітня 2014, 16:53
240
3
Реклама

З другої спроби Рада змогла ухвалити за основу законопроект № 4556 про внесення змін до законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України. 228 депутатів проголосували за.

Науково-експертне управління ВР дійшло висновку, що проект слід відправити на доопрацювання. У свою чергу И. Богословська вважає, що цей проект вводить невластивий українському карному праву інститут карної відповідальності юрособ, а також депутатові не подобається норма про можливість повідомляти про корупцію за допомогою анонімок - така риторика була в Раді 10 квітня, коли проект був поставлений на голосування уперше.

Тільки сьогодні, 15 квітня, було відмічено, що в Україні вже встановлена карна відповідальність юрособ.

Проектом передбачено наступне:

- в іншій редакції викладена ст. 96-3 УК відповідно до якої підставами для застосування до юрособи заходів кримінально-правового характеру також являється незабезпечення або неналежне забезпечення виконання покладених на його уповноважене обличчя законом або засновницькими документами юрособи обов'язків по вжиттю заходів по запобіганню корупції, що привело до здійснення будь-якого із злочинів, передбачених ст. 209, 306, ч. 1 і 2 ст. 368-3, ч.1 і 2 ст. 368-4, ст. 369, 369-2 УК.

- Закон "Про основи запобігання і протидії корупції" пропонується доповнити ст. 14-1, згідно якої юрособи забезпечують розробку і прийняття заходів по запобіганню корупції.

- до юрособи штраф застосовується виходячи з двократного розміру незаконного отриманого доходу. Більше того, суд може і не застосовувати штраф до юрособи, якщо досконала дія є злочином невеликої або середньої тяжкості і якщо заходи кримінально-правового характеру не були застосовані до такої юрособи впродовж 5 років з початку виробництва.

- встановлена відповідальність за підкуп в приватному секторі.

- закріплена можливість повідомляти про корупційні правопорушення анонімно.

Детальніше про норми читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Юрособ зобов'яжуть запобігати корупції, а громадяни зможуть писати анонімки про хабарі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини