Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді не знайшлося голосів для проекту про протидію дискримінації

15 квітня 2014, 16:42
138
0
Реклама

172 народних депутатів проголосували за ухвалення законопроекту № 4581 відносно запобігання і протидії дискримінації. Таким чином Рада не змогла прийняти цей проект навіть за основу.

Законопроектом передбачено, що особа, що вважає, що відносно нього було застосовано дискримінацію за ознакою підлоги або воно стала об'єктом сексуальних домагань, має право звернутися із скаргою в держоргани, органи влади АРК, органів місцевого самоврядування і їх посадовців, омбудсману і / або до суду.

Діючою редакцією статті передбачено також звернення до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, уповноважених осіб з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування, правоохоронних органів держави.

Змінами в ГПК передбачено, що при наведенні позивачем фактів, що підтверджують, що мала місце дискримінація, обов'язок доведення необгрунтованості позовних вимог в цій частині покладається на відповідача. Ця норма викликала суперечки, оскільки депутати вважають, що таким чином порушений ключовий принцип юриспруденції - презумпція невинності.

У новій редакції викладені такі терміни як дискримінація, непряма дискримінація, пряма дискримінація.

Крім того, доповнений перелік форм дискримінації - оголошений намір об дискримінацію і пособництво в дискримінації.

Оголошений намір про дискримінацію - публічні дії, спрямовані на розголошування бажання поводитися з обличчям і / або групою осіб за їх певними ознаками менш прихильно, чим з іншою особою і / або групою осіб в аналогічній ситуації.

Пособництво в дискримінації - будь-яка свідома допомога в ухваленні рішень, діях, бездіяльності, в результаті яких виникла дискримінація.

Також встановлено, що дія Закону "Про основи запобігання і протидії дискримінації в Україні" поширюється на стосунки між усіма юрособами публічного і приватного права, а також фізособами, які знаходяться на території України.

Даний документом також надається право Уповноваженому ВР з прав людини :

- звертатися до суду із заявами про дискримінацію з метою захисту громадських інтересів і особисто або через свого представника бере участь в судовому процесі у випадках і порядку, встановлених законом;

- надавати укладення у справах про дискримінацію на вимогу суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини