Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про права громадян в окупованому Криму

15 квітня 2014, 14:05
1385
15
Реклама

Сьогодні депутатами був ухвалений Закон про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території (проект № 4473-1).

Міністр юстиції П. Петренко пообіцяв, що у разі виникнення проблемних аспектів, розроблятимуться і вноситимуться зміни до Закону. Також Петренко підтримав норму про надання можливості укладати угоди відносно майна, розташованого в Криму. На думку Міністра, такі дії повинні здійснюватися на материковій частині України.

Законопроект підданий ряду істотних змін в порівнянні з початковою редакцією, зокрема, було виключено згадку про коллаборационной діяльність, а також, за пропозицією Мінюсту, внесені положення відносно зміни територіальної осудності справ на території Криму, перекладу кримських суддів до інших судів, також знімаються обмеження відносно заборони на підприємницьку діяльність на території АРК.

У депутатів також були зауваження до назви проекту, оскільки, за їх словами, такого терміну в міжнародному праві як тимчасово окупована територія не сущствует. Слід використовувати термін анексія, або ж незаконно окупована територія. Така поправка не була підтримана Радою.

Одним з найбільш спірних питань став в'їзд-виїзд громадян України на тимчасово окуповану територію. На думку деяких депутатів громадяни України повинні вільно пересуватися по цій території, і після обговорення такі правки були підтримані. Так, депутати погодилися, що громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в'їзд і виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред'явлення документу, що підтверджує громадянство України.
В'їзд і виїзд іноземців і осіб без громадянства з тимчасово окупованої території допускається тільки по спеціальному дозволу через встановлені пункти в'їзду -выезда для таких осіб.

Крім того, ВР підтримала правку відносно того, що Україна не визнає примусове громадянство.

В. Пилипенко також запропонував на розгляд ВР поправку відносно свободи договору на території АРК, дозволивши громадянам України вільно продавати, здавати в оренду та ін. свою власність, розміщену в Криму. Як варіант - депутати пропонують дозволити укладати такі договори, але тільки на не окупованій території України.

Законом також встановлено, що під час проведення виборів Президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму голосування громадян України на тимчасово окупованій території не організовується і не проводиться. В той же час таким громадянам України створюються умови для вільного волевиявлення під час виборів шляхом зміни місця голосування.

Що стосується заборони на здійснення економічної діяльності на окупованій території, проектом, підготовленим до другого читання, було встановлено, що подібна діяльність може бути дозволена у випадках і в порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, а про здійснення банками операцій з власними активами, зобов'язаннями і здійснення переказу коштів - Нацбанком України, виключно з метою забезпечення національних інтересів України. Проте, надалі депутати вирішили, що економічні питання регулюватимуться окремим законом.

Окремо відмітимо ст. 12 про заходи правового реагування на тимчасово окупованій території, якою був доповнений проект в процесі підготовки до другого читання.

Так, змінюється територіальна осудність судових справ, осудних розташованим на території Автономної республіки Крим і м. Севастополя судам, і пропонується забезпечити розгляд справ, осудних кримським судам, - судами м. Києва.

Поділа, що знаходяться у виробництві судів, розташованих на території АРК і м. Севастополя і розгляд яких не закінчений передаються судам, відповідно до встановленої цим Законом осудності, впродовж 10 робочих днів з дня набуття чинності або з дня встановлення такої осудності.

Перебування під слідством карних правопорушень, здійснених на тимчасово окупованій території України, визначається Генпрокуратурою України.

Суддям, які працювали в судах України на тимчасово окупованій території і виявили бажання переїхати з цієї території у зв'язку з її тимчасовою окупацією Російською Федерацією, гарантується право на переклад на роботу на посаду судді до іншого суду.

Також пропонується доповнити УК ст. 332-1 про порушення порядку в'їзду-виїзду з окупованої території.

Нагадаємо, про початкову редакцію проекту читайте в матеріалі: У першому читанні прийнятий проект про статус Криму як тимчасово окуповану територію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини