Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст хоче створити Комісію із запобігання корупції

15 квітня 2014, 13:25
136
0
Реклама

Міністерство юстиції України спільне з громадськістю виробило Концепцію реформування системи запобігання корупції в Україні, якою передбачена розробка нового Закону України про основи запобігання і протидії корупції.

Цим законом передбачається:

- створення Національної комісії з попередження корупції (незалежного колегіального органу), відповідального за вироблення і моніторинг виконання антикорупційної політики, контроль за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів, декларуванням прибутків і тому подібне;

Члени Комісії обиратимуться на основі публічного конкурсу.

- запобігання конфлікту інтересів в діяльності публічних службовців;

- створення системи моніторингу декларацій про имуществ, прибутках, витратах і зобов'язаннях фінансового характеру, впровадження електронного декларування, реєстру декларацій, обнародування декларацій на сторінці Комісії;

Декларації подаватимуться усіма особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування :
1) при вступі на посаду;

2) під час роботи на посаді - щорічно;

3) при звільненні з посади;

4) впродовж року після звільнення з посади.

Передбачається, що буде розширений об'єм відомостей про приватні інтереси особи, які повідомляються (зокрема, про входження в керівні, наглядові органів громадських об'єднань), прив'язати розмір витрат, що підлягають декларуванню, до розміру зарплати декларанта (розмір однієї місячної плати праці) і інші.

Реєстр декларацій в електронному вигляді буде доступним для громадськості, за винятком окремих категорій персональних даних.

Повна перевірка декларацій здійснюватиметься тільки відносно осіб, що займають відповідальне і особливо відповідальне положення (судді, працівники правоохоронних органів, вищі посадовці, починаючи з рівня заступників керівників облдержадміністрацій, керівників і заступників структурних підрозділів в міністерствах і інших центральних органах виконавчої влади і так далі), а також осіб, що обіймають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, наприклад, члени тендерних комітетів (перелік таких посад визначає Комісія).

Крім того, пропонується передбачити перевірку певної кількості декларацій (5-10 %), обраних автоматизованою системою по випадковому принципом.

- введення процедури моніторингу "способу життя" публічних службовців;

- прийняття спеціальних антикорупційних програм в державних органах;

- захист осіб, які сумлінно повідомляють про корупційні правопорушення.

У зв'язку з цим Міністерство юстиції України просить присилати пропозиції по наведенню конкретних редакцій норм вказаного проекту, що відповідають змісту Концепції.

Пропозиції прийматимуться дпро 25 квітня 2014 р. на електронну адресу: korz@minjust.gov.ua.

З текстом проекту можна ознайомитися по посиланню.

Джерело: Мінюст.

Також читайте: Т. Чорновол розповіла, чим займатиметься Служба по боротьбі з корупцією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини