Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: Закон об люстрації і постанови ВСУ

Реклама

Закон про люстрацію суддів

7 квітня не відбувся XII позачерговий З'їзд суддів України. Раніше Голова Ради суддів України Василь Онопенко заявлявщо немає сенсу проводити з'їзд, поки не прийнятий Закон № 1188 - VII "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". У разі його прийняття В. Онопенко пообіцяв в найкоротші терміни провести засідання Ради і призначити дату з'їзду вже за новою процедурою.

Закон № 1188 - VII був прийнятий 8 квітня і набув чинності 11 квітня. Законом передбачена перевірка суддів загальної юрисдикції впродовж одного року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії, яка складається з 15 членів. Верховний Суд, Верховна Рада і Урядовий уповноважений по антикорупційній політиці призначають по 5 членів Комісії. Ця Комісія діє при Вищій раді юстиції.

З дня набуття чинності Закону вважаються звільненими з адміністративних посад голови вищих спеціалізованих судів і їх заступники, голови апеляційних судів і їх заступники, голови місцевих судів і їх заступники, а також секретарі судових палат вищих спеціалізованих судів, їх заступники і секретарі.

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол оголосила відкритий конкурс з підбору кандидатів в Тимчасову спеціальну комісію. Заявки з біографіями кандидатів слід направити до 18 квітня за адресою lus4378.1@gmail.com.

Конституційний Суд України

Відмовлено у відкритті виробництва по конституційному зверненню відносно обов'язку споживача платити за житлово-комунальні послуги без договору з виконавцем

3 квітня 2014 року КСУ виніс визначення у справі № 48-у/2014 про відмову у відкритті виробництва по конституційному зверненню ТОВ "МЖК Чернігів" відносно офіційного тлумачення положення частини першої ст. 19 Закону "Про житлово-комунальні послуги" в аспекті питання чи "зобов'язаний споживач житлово-комунальних послуг оплачувати фактично спожиті послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій без письмового договору з виконавцем послуг". Нагадаємо, 30 жовтня 2013 року ВСУ, розглянувши справа № 6-59цс13 дійшов висновку, що відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг само по собі не може бути основою для звільнення споживача від оплати послуг в повному об'ємі.

Верховний Суд України

Військовослужбовець, інвалідність якого пов'язана з ліквідацією аварії на ЧАЕС, має право на додаткову пенсію

На засіданні Судової палати у адміністративних справах 25 березня 2014 року, розглянувши справа № 21-487а13 про перерахунок пенсії особі, постраждалій в результаті Чорнобильської катастрофи, ВСУ дійшов висновку, що військовослужбовець, який є інвалідом і інвалідність пов'язана з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, має право на додаткову пенсію на основі Закону "Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи", призначення (перерахунок) якої здійснюють головні управління ПФУ в АР Крим, області, містах Києві і Севастополі.

До депозиту у банківському металі не застосовується ст. 625 Цивільного кодексу

На засіданні Судової палати у цивільних справах 6 квітня 2014 року було розглянуто справа № 6-21цс14 по позову про стягнення відсотків за договором вкладу у банківському металі і 3 % річних від простроченої суми відсотків за порушення грошового зобов'язання. У справі, що переглядається, за умовами укладеного сторонами договору банківського вкладу був відкритий депозитний рахунок у банківському металі, відповідно банк узяв на себе зобов'язання сплатити вкладникові суму вкладу і нараховані по ньому відсотки у банківському металі, а не в грошових одиницях. ВСУ дійшов висновку, що таке правовідношення не є грошовим зобов'язанням, тому до спірних правовідносин не застосовуються положення ст. 625 Цивільного кодексу.

Після відкриття ліквідаційної процедури вимоги Пенсійного фонду не можуть бути визнані поточними

На засіданні Судової палати у господарських справах 8 квітня 2014 року було розглянуто справа № 3-8гс14 про визнання поточними кредиторських вимог управління Пенсійного фонду ліквідатором підприємства і включенні їх в реєстр вимог кредиторів. ВСУ вказав, що вимоги УПФУ не мають характеру поточних в розумінні ст. 1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом", оскільки виникли після винесення господарським судом постанови про визнання боржника банкротом, відкриття ліквідаційної процедури, під час якої не виникає яких-небудь нових зобов'язань, які можуть бути заявлені в порядку частини першої ст. 23 Закони. До таких же висновків ВСУ прийшов і в постанові від 8 квітня 2014 року № 3-6гс14. Аналогічна правова позиція викладена в постанові від 18 березня 2014 року у справі № 3-5гс14.

Інші новини

Європейський суд з прав людини, розглянувши 3 квітня 2014 року справа "Джулай проти України" відносно жорстокого поводження з боку співробітників міліції і несправедливого розгляду в справі про крадіжку із зломом, визнав порушення процесуального аспекту ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод і присудив Євгенію Джулаю компенсацію за моральну шкоду у розмірі 7500 євро, а також компенсацію витрат у розмірі 100 євро.

Київський апеляційний адміністративний суд, розглянувши справа № 826/14785/13-а  по позову до Державної міграційної служби, визнав відсутність у неї повноважень встановлювати розмір оплати послуг за оформлення закордонного паспорта. За оформлення закордонного паспорта слід платити лише встановлену Декретом Кабміну держмито у розмірі 170 грн.

ВССУ відкликав лист № 1-1640/0/4-13 об визначення територіальної осудності розгляду клопотань про забезпечення заходів карного виробництва

Окружний адміністративний суд м. Києва відмовив у позові ГО "Київ - Батькивщина" до Держкіно України відносно заборони прокату кінофільму "Вовк з Уолл-стрит".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини