Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Т. Чорновол розповіла, чим займатиметься Служба по боротьбі з корупцією

9 квітня 2014, 13:23
169
7
Реклама

Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол сьогодні на засіданні Кабміну уявила законопроект про створення Національної служби по боротьбі з корупцією.

"Це орган з функціями дізнання і слідства. Це та модель, яка в країнах Західної Європи називається репресивною, на відміну від превентивної, або моделі, яка об'єднує дві функції, - репресивно - превентивні" - відмітила Т. Чорновол.

При розробці документу використовувався досвід багатьох країн, де в основному в поле зору потрапляє хабарництво чиновників, проте в Україні треба створювати дещо іншу структуру, тому що корупція у нас має дуже широку сферу покриття. Зокрема, у нас дуже великий відсоток корупційних дій проходить по закупівлях, держзакупівлях, особливо державних і НАКов т.д. Так, законопроектом пропонується включити в перебування під слідством не лише посадовців I - III рангу, але і вищий ранг, а також екс-чиновників.

"Ми зіткнулися з такою проблемою, що корупція в країні не криміналізована. У нас є тільки адміністративна відповідальність за корупцію і немає карної, - відмітила Т. Чорновол. - Відповідно ми пропонуємо внести зміни до Карного кодексу, щоб ця служба отримала перебування під слідством по цілому ряду статей УК. Це не лише економічні злочини, це також злочини, в яких грає велику роль корупція, хабарництво, інтереси чиновників. Зокрема, ми включили в цей перелік і виборчі закони, фальсифікації виборів і інші".

Окрім цього, до Карного кодексу пропонується ввести дві нові статті - втілення корупційних схем і організована корупційна група, організована корупційна організація.

Також служба самостійно представлятиме інтереси країни за кордоном з метою повернення корупційний нажитих засобів і майна.

Чисельність служби складе максимально 1 тис. 200 чоловік, але починати можна з 500 чоловік. Пропонується створити в першу чергу центральний офіс, згодом - 6 регіональних представництв, а до їх створення в регіонах необхідно мати комунікаторів з іншими правоохоронними структурами.

Концепція служби дозволяє координувати з іншими правоохоронними структурами і також можливість передавати їм поділа, які були збуджені в Службі по боротьбі з корупцією.

На думку Т. Чорновол, Служба не може бути підпорядкована жодному органу.

Очікується, що вже сьогодні Верховна Рада розгляне запропонований законопроект (у ВР зареєстровано 2 законопроекти про Службу - № 4573 і № 4573-1).

Джерело: Урядовий портал.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини