Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов роз'яснило порядок стягування ПДВ з ліків і виробів медназначения

Реклама

У листі від 4 квітня 2014 року № 7860/7/99-99-19-04-02-17 Миндоходов роз'яснило особливості адміністрування ПДВ і ведення податкового обліку операцій з поставки лікарських засобів і виробів медичного призначення.

З 1 квітня 2014 року з пункту 197.1 ст. 197 Податкового кодексу виключений підпункт 197.1.27, внаслідок чого відміняється режим звільнення від оподаткування операцій з поставки лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні і внесених в державний реєстр лікарських засобів (у тому числі і тих, які реалізуються аптечними установами), а також виробів медичного призначення по переліку, затвердженому Кабміном. Вводиться оподаткування таких товарів по ставці 7 %.

Нова ставка податку 7 % являється не основний, а додатковою. Основний являється тільки ставка податку 20 %, вказана в підпункті "а" пункту 193.1 ст. 193 НК. Придбані до 01.04.2014 р. лікарські засоби і вироби медназначения реалізуються із застосуванням ставки 7 %, незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування. При цьому згідно з підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 ст. 194 розділи V НК податок визначається у розмірі 7 % бази оподаткування і додається до ціни лікарського засобу або виробу медназначения.

Також Миндоходов роз'яснило, що тимчасово, до затвердження нового переліку виробів медичного призначення або до внесення відповідних змін до переліку, затвердженого Кабміном для цілей застосування режиму звільнення від оподаткування, ставка 7 % застосовується до операцій з поставки виробів медназначенияякі включені в перелік, затверджений постановою Кабміну від 8 серпня 2011 року № 867. При цьому ставка 7 % застосовуватиметься при постачанні виробів медназначения для медичного використання і якщо вони мають відповідну маркіровку (відмітка "*" в переліку).

Тимчасово, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної податкові накладні як у паперовому, так і в електронному виді на операції з поставки лікарських засобів і виробів медичного призначення, які обкладаються по ставці 7 %, складаються з урахуванням наступних особливостей:

- на операції з поставки ліків і виробів медназначения, які обкладаються по ставці 7 %, складається окрема податкова накладна;
- при формуванні порядкового номера такою податковою накладною в полі, призначеному для коду виду діяльності, після порядкового номера через дріб проставляється спеціальна відмітка "7";
- об'єм поставок лікарських засобів і виробів медназначения, який підлягає обкладенню ПДВ по ставці 7 %, вказується в податковій накладній в графі 9 "Постачання на митній території України", оскільки ставка 7 % не являється основний; номенклатура лікарських засобів і виробів медназначения вказується у відповідних рядках розділу I податкової накладної, сума податку вказується в розділі III податкової накладної в рядку "Податок на додану вартість" в графі 9 і переноситься в графу 12; у розділі IV податкової накладної в графах 9 і 12 вказується загальна вартість лікарських засобів і виробів медназначения з ПДВ;
- інші поля податкової накладної заповнюється в загальному порядку.

Податкові накладні відбиваються в розділі I Реєстру виданих і отриманих податкових накладних з урахуванням наступних особливостей:

- порядковий номер повинен містити спеціальну відмітку "7", яка проставляється після порядкового номера через дріб;
- в графі 7 розділу I Реєстру вказується загальна вартість поставлених лікарських засобів і виробів медичного призначення з ПДВ;
- в графі 9 розділу I Реєстру вказується сума ПДВ, обчислена у розмірі 7 % від бази оподаткування;
- в графі 10 розділу I Реєстру вказується база оподаткування - вартість лікарських засобів і виробів медназначения без ПДВ;
- інші поля розділу I Реєстру заповнюються в загальному порядку.

Податкові накладні, отримані у зв'язку з придбанням ліків і виробів медназначения, які обкладаються по ставці 7 %, відбиваються в розділі II Реєстру в загальновстановленому порядку. Порядковий номер отриманої податкової накладної повинен містити спеціальну відмітку "7", яка проставляється після порядкового номера через дріб.

Суми ПДВ, сплачені платниками, що здійснюють постачання лікарських засобів і виробів медназначения, при придбанні товарів і послуг як із застосуванням ставки податку 7 %, так і ставки податку 20 % (наприклад, комунальні послуги, канцтовари, меблі та ін.) включаються ними до складу податкового кредиту у загальному порядку. Це стосується податкових накладних, складених починаючи з 1 квітня 2014 року і включених в реєстр виданих і отриманих податкових накладних квітня 2014 року і наступних звітних періодів.

Суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів / послуг, які залишилися невикористаними за станом на 01.04.2014 р. і надалі використовуватимуться при постачанні ліків і виробів медназначения, що обкладаються по ставці 7 %, можуть бути включені до складу податкового кредиту за правилами, встановленими абзацом шостим пункту 198.5 ст. 198 НК.

Якщо за результатами звітного періоду (квітень 2014 року і / або наступні звітні періоди) платником, який здійснював операції з поставки ліків і виробів медназначения, буде визначена негативна різниця між податковими зобов'язаннями і податковим кредитом, відшкодування такої різниці з бюджету здійснюватиметься в загальному порядку, встановленому ст. 200 НК.

Також читайте: Миндоходов розповіло про оподаткування ліків і міжнародних поштових відправлень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини